29 septembrie 2022

Măsuri pentru angajatori în perioada de caniculă

Worker At Construction Site Is Fixing The Form For The Beam

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ca urmare a avertizărilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse în aceste zile, în care disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în judeţul Sibiu, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu, informează angajatorii cu privire la respectarea măsurilor ce se aplică în perioadele cu temperaturi ridicate pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare şi control medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind muncă la temperaturi extreme.

Nerespectarea prevederilor OUG. nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă se sancţionează cu amenda de la 1500 – 2500 lei.

„Disconfortul termic generat de temperaturile extreme ridicate poate crea probleme de sănătate persoanelor încadrate în muncă pe perioada desfăşurării activităţii, motiv pentru care vom verifica în această perioadă, cu mare atenţie condiţiile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea şi măsurile pe care angajatorii sunt obligaţi să le asigure pentru protecţia lor.” – Alexandru Marius Stănilă, inspector şef.

Inspector şef
Stănilă Alexandru Marius

Purtător de cuvânt
Badea Maria Roxana

Sursa foto Pixabay