30 iunie 2022

Măsuri pentru prevenirea apariţiei influenţei aviare, la păsările domestice, pe teritoriul judeţului Alba

Swabbing mixed breed baby chicks to test for avian influenza

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba acordă o atenţie sporită aplicării măsurilor pentru prevenirea apariţiei gripei aviare, la păsările domestice, pe teritoriul judeţului nostru.

Măsurile sunt adoptate în contextul epidemiologic european privind influenţa aviară înalt patogenă şi în special în contextul evoluţiei acestei boli în proximitatea graniţei României cu Ungaria.

Astfel, inspectorii sanitar-veterinari, împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei, derulează controale în trafic, în zonele în care există obiective zootehnice avicole. Sunt efectuate controale în unităţile specializate de comercializare a puilor de o zi. Sunt verificate, de asemenea, şi alte obiective în care aceştia ar putea fi comercializaţi, deşi activitatea de vânzare-cumpărare e interzisă. Inspectorii DSVSA verifică dacă păsările şi ouăle de incubaţie provin, sau nu, din zone supuse restricţiilor pentru influenţa aviară. Agenţilor economici li se solicită să notifice DSVSA Alba la orice mişcare economică de păsări şi ouă de incubaţie.

Această boală reprezintă un pericol mare pentru avicultura românească, indiferent de modul de creştere a păsărilor, industrial sau tradiţional.

Agenţii economici din domeniul aviculturii trebuie să respecte:
– Condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de păsări verificate conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 21/2018;
– Implementarea planurilor de biosecuritate a exploataţiilor comerciale de păsări; dacă exploataţia verificată are o procedură de urgenţă, care să fie pusă în practică, în cazul unei suspiciuni;
– Dosarele de autorizare a exploataţiilor comerciale de păsări;
– Condiţiile de comercializare a păsărilor de la poarta fermei;
– Cazarea în exploataţiile de destinaţie a puilor de o zi proveniţi din schimburi intracomunitare;
– Respectarea condiţiilor de vânzare a puilor de o zi proveniţi din schimburi intracomunitare;
– Respectarea condiţiilor de vânzare a puilor de o zi rezultaţi din procesul de incubaţie.

Influenţa (gripa) aviară este o boală infecţioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice. Rezervorul natural de virus îl reprezintă păsările migratoare şi în special păsările acvatice. Boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenţei aviare prin contact direct, contact cu cadavre de păsări, secreţii şi excreţii şi prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.

Sursa foto Pixabay