Publicat: 21 Decembrie, 2020 - 13:31
Share

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba continuă acţiunile specifice de control din perioada sărbătorilor de iarnă cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi împiedicării răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), pe teritoriul judeţului nostru.

Controalele tematice au început în 3 decembrie şi se încheie în 7 ianuarie şi au scopul principal de a proteja interesele consumatorilor prin asigurarea unui comerţ cu produse alimentare sigure.

În cadrul acestor controale se verifică modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peşte, ouă) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.

Continuă şi verificările în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean, pentru a se controla dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi respectarea restricţiilor sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de pestă porcină africană. Reamintim PPA nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic şi social (mortalitatea efectivelor fiind de până la 100%).

De asemenea, alte tipuri de controale vizează controlul la destinaţie al cărnii de pasăre şi al ouălor provenite din comerţul intracomunitar şi import. Se vor verifica şi condiţiile sanitare veterinare şi de igienă existente în locurile organizate periodic de către autorităţile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiţionale (ex. tonete, chioşcuri, rulote, standuri de comercializare), dacă va fi cazul.

În plus faţă de anii anteriori, controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor şi cerinţelor de igienă alimentară, cât şi a celor privind distanţarea fizică a vizitatorilor aflaţi în unităţi de alimentaţie publică, a purtării măştilor de protecţie pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. În acest context, este verificată şi realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor şi echipamentelor care sunt în unitatea respectivă.

Reamintim cetăţenilor şi cu această ocazie că au obligaţia să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea provenită de la porcul sacrificat în propria gospodărie, pentru a elimina riscul de îmbolnăvire.

"Având în vedere perioada în care ne aflăm, în numele întregului colectiv al DSVSA Alba, doresc să transmit multă sănătate şi gânduri bune cetăţenilor, operatorilor din industria alimentară, fermierilor şi crescătorilor de animale, partenerilor şi colaboratorilor. Să primiţi cu seninătate şi bucurie toate darurile Sărbătorii Naşterii Domnului şi să aveţi un An Nou cu multe împliniri personale şi succese profesionale" - Vasile Spânu, director DSVSA Alba.

DSVSA Alba pune la dispoziţia cetăţenilor numărul de telefon 0258/835915 la care pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judeţului Alba.
 

Tag-uri Nume: