Publicat: 6 Iulie, 2018 - 08:48

Dificultăţile cu care se confruntă apicultorii români, dar şi oportunităţile de care se pot bucura aceştia în plan european vor fi subiectele principale ale conferinţei organizate la Bruxelles de eurodeputata Daciana Sârbu, în contextul dezbaterilor referitoare la Reforma Politicii Agricole Comune. Printre invitaţi se află reprezentanţi ai crescătorilor de albine din România, ai asociaţiilor europene de apicultori, precum şi ai instituţiilor care pot genera soluţii pentru dezvoltarea acestui sector - Comisia Europeană şi Parlamentul European, dar şi Guvernul României.

În centrul discuţiilor se vor afla situaţia actuală a apiculturii româneşti şi măsurile necesare pentru asigurarea unui acces mai bun la piaţa europeană pentru mierea românească. Vor fi analizate, de asemenea, direcţiile de urmat la nivel naţional şi european pentru dezvoltarea sectorului apicol. Comisia Europeană va prezenta noi instrumente de sprijin disponibile pentru apicultori prin noua Politică Agricolă Comună.

"Apicultura este un domeniu în care România poate face performanţă pe plan european, însă crescătorii de albine se lovesc de obstacole dintre cele mai diverse - de la dificultatea de a-şi promova eficient mierea pe piaţa europeană şi până la probleme derivate din efecte ale schimbărilor climatice. E un sector care merită mai multă atenţie din partea autorităţilor, finanţare mai consistentă, sprijin sporit. Am invitat la Bruxelles reprezentanţi ai apicultorilor şi ai autorităţilor, atât din ţară, cât şi de la nivel european, pentru o discuţie deschisă şi clarificatoare. Vrem să explorăm cum se pot înlătura treptat aceste obstacole, în beneficiul apiculturii româneşti, în avantajul producătorilor şi al consumatorilor deopotrivă", afirmă Daciana Sârbu.

Eurodeputata - care este vicepreşedintă a Comisiei de Mediu din Parlamentul European şi membră a Comisiei de Agricultură - a contribuit recent cu mai multe amendamente la raportul privind apicultura, 10 dintre acestea fiind adoptate. Prin intermediul amendamentelor sale, Daciana Sârbu a solicitat, printre altele, sprijin financiar pentru apicultori şi combaterea fenomenului mierii contrafăcute, precum şi creşterea finanţării pentru cercetarea în domeniul apicol.

Evenimentul Apicultura Europeană şi Românească. Provocări şi Oportunităţi se desfăşoară la Parlamentul European (A3G2), luni, 9 iulie 2018, între orele 18 şi 20.

Tag-uri Nume: