Publicat: 7 Iulie, 2015 - 20:12

Primarul general, Sorin Oprescu, a avut în această dimineață o ședință operativă cu toți factorii implicați în luarea măsurilor privind protecția bucureștenilor în zilele cu temperaturi ridicate, caniculare.

Au fost prezenți operatorii de salubritate, reprezentanții Serviciului de Ambulanță București Ilfov, ai: Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale, Inspectoratului pentru Situații de Urgență București Ilfov, Administrației Străzilor, Direcției Generale de Asistență Socială, ALPAB, ApaNova și ai Poliției Locale a Municipiului București.

Primarul General a subliniat importanta mobilizării tuturor instituțiilor responsabile pentru asigurarea protecției populației:

'Bucureștiul se afla sub avertizare de cod galben zilele acestea dar probabil ne vom confrunta cu temperaturi ridicate până la sfârșitul lunii, așa cum arată meteorologii. Este important să avem o bună colaborare, o reacție promptă, iar fiecare să își facă treaba așa cum trebuie pentru a reuși să-i protejăm pe oameni, atât cât putem, de aceste temperaturi. Mă refer în primul rând la măsurile de prim ajutor acordate pe stradă, în corturile anticaniculă sau în farmacii. De aceea, vă rog să acordați toată atenția asigurării dotărilor necesare pentru corturile de prim ajutor: apa, medicamente, personal medical etc.

În ceea ce privește curățenia, rog operatorii de salubritate ca stropească de cel puțin două ori pe zi carosabilul, trotuarele și marile piețe și zone pietonale'.

Astfel, până în acest moment bucureștenii au la dispoziție corturile medicale anticaniculă din următoarele locații: Piața Victoriei, Piața Romană (rond ASE), Piața Romană (metrou), Piața Universității — Spital Colțea, Piața Universității (Arhitectura), Piața Unirii (Magazin Unirea), Piața Unirii (Regina Maria), Piața Unirii (Piața 11 iunie), Piața C.A. Rosetti, Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), Piața Romă, Gara de Nord, Parcul Carol, urmând ca până în această seară să fie funcționale și corturile din zonele:

Piața Moghioroș, Piața Iancului (metrou), Dristor (metrou), Parcul Cișmigiu (vizavi de sediul PMB), Piața Muncii, Piața Crângași, Magazin Bucur Obor.

Totodată, începând din această seară vor fi amplasate puncte suplimentare de răcorire (dușuri stradale) în următoarele zone: Unirii (Hanul lui Manuc), Parcul Cișmigiu, Str. Lipscani, Piața Universității (Dunărea), Piața Universității (Teatrul Național), Lascăr Catargiu (Magazin Orange), Piața Victoriei (Guvern), Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), Parcul Herăstrău (intrarea Arcul de Triumf).

În cadrul ședinței Primarul General a solicitat, de asemenea, că, acolo unde este posibil, ștrandurile să fie deschise și pe timpul nopții, menținând totodată și măsurile de supraveghere și pază.

În ceea ce privește programele de salubrizare, operatorii din toate sectoarele vor desfășura activitățile de stropit carosabilul (la primele ore ale dimineții, seară sau pe parcursul nopții, astfel încât să nu fie influențat indicele de confort termic).

O atenție sporită va fi acordată evacuării depozitelor de deșeuri necontrolate iar deșeurile menajere de la unitățile de alimentație vor fi evacuate zilnic sau ori de câte ori este necesar în cursul unei zile. De asemnea, se vor intensifica programele de curățare a toaletelor publice.

Direcția de Asistență Socială (DGASMB) are amenajate mai multe puncte de prim ajutor unde bucureștenii pot beneficia de apă și aer condiționat (în intervalul orar 08.00—16.30):

— Sediul DGASMB din str. Foișorului nr. 56-58, sector 3.

— Sediul DGASMB din str. Salcetului nr. 5, sector 4.

— Cantina socială Grivița — calea Grivitei 216 sector 1.

— Cantina socială Agricultori — str. Orzari nr. 48, sector 2.

— Cantina socială Ferentari — Calea Ferentari nr. 191 — sector 5.

— Cantina socială Sfântul Constantin — str. Sfântul Constantin nr. 1, sector 1. — Policlinica socială Baba Novac — Str. Dristorului, nr. 81-88, Sector 3—Santhe fito ceainărie — str. Lipscani, nr. 104, Sector 3 (în intervalul 08.00-22.00).

Pentru oamenii cu venituri mici, dar și pentru cei care nu au apă curentă, DGASMB asigura în incinta Complexului de Servicii Sociale pentru adulți Sf. Ioan din Bdul. Theodor Pallady, nr. 64, sector 3 și la sediul DGASMB din str. Salcetului nr. 5 sector 4, o baie complet amenajata pentru igiena personală, între orele 08.00-16.30.

Mai mult, DGASMB pune la dispoziția persoanelor vârstnice, de peste 60 de ani, și a celor care nu se pot deplasa, numărul de telefon: 021.314.23.15 până la orele 16.30, pentru situațiile în care aceștia au nevoie de medicamente.

ApaNova continua să asigure alimentarea cu apă potabilă a celor 60 de cișmele existente pe raza Municipiului București, precum și a fântânilor arteziene aflate în operarea să.

Serviciul pentru Relația cu Mass-Media

7 iulie 2015