5 octombrie 2022

Măsuri salvatoare ale Guvernului destinate pieţei forţei de muncă şi dezvoltării economiei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Guvernul român a adoptat o iniţiativă lăudabilă, majorând la 100.000 numărul muncitorilor străini din afara Uniunii Europene care vor lucra în acest an în ţară.

Măsura este menită să acopere deficitul acut de forţă de muncă, accentuat în ultimii doi ani de pandemie, în contextul în care foarte multe domenii de activitate ale economiei, îndeosebi construcţiile, agricultura şi HoReCa, au fost puternic afectate.

Conform unor date oficiale, anul trecut s-au înregistrat peste 260.000 de locuri de muncă vacante, o cincime dintre acestea fiind raportate de mai multe ori de către angajatori, deoarece nu s-au putut ocupa. În aceste condiţii, importul de muncitori a devenit singura soluţie viabilă pentru a rezolva problemele existente, fiind realmente un colac de salvare pentru foarte mulţi angajatori autohtoni.

Stabilirea contingentului de 100.000 de muncitori nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România are rolul bine determinat de a regla piaţa cererii şi a ofertei de locuri de muncă, în circumstanţele în care ofertele erau de aproape 500.000 de posturi, iar cererile din partea românilor nu depăşeau 200.000.

În acest fel, Guvernul Nicolae Ciucă oferă posibilitatea tuturor angajatorilor din ţară să apeleze la resurse umane din străinătate, în cazul în care nu reuşesc să găsească angajaţi români. Efectele majorării numărului muncitorilor străini care pot activa pe piaţa forţei de muncă din România sunt benefice pentru antreprenori, care îşi vor salva astfel afacerile, dar şi pentru economia naţională, care va reuşi în acest mod să se dezvolte şi să scape de colaps.

Decizia Executivului este, ca atare, una normală şi firească, care se uzitează deja în foarte multe ţări europene, confruntate cu aceleaşi deficite majore.

Este de notorietate, în acest context, faptul că foarte mulţi români au preferat să plece şi să caute locuri de muncă mai bine plătite în alte ţări, chiar şi în perioada pandemiei, fapt ce a condus la această criză a forţei de muncă, manifestată, din păcate, preponderent în rândul specialiştilor.

În consecinţă, consider că majorarea numărului muncitorilor extracomunitari ce pot lucra în România reprezintă o măsură salvatoare pentru economia noastră, ba chiar poate constitui o acţiune rezilientă, atât pentru prezent, cât şi pentru viitor.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU