19 august 2022

„MAY B” în premieră la Timişoara – un spectacol care cucereşte timpul!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Duminică, 22 mai 2022, va începe a treisprezecea ediţie a Festivalului Euroregional de Teatru Timişoara – TESZT, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely – care reuneşte 24 de spectacole de teatru, dans contemporan, performance şi concerte din 11 ţări.

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente este „May B”, spectacol de dans contemporan din Franţa, creat de coregrafa de celebritate mondială Maguy Marin, un nume gigantic al artei dansului, pornind de la opera lui Samuel Beckett.

Evenimentul va avea loc în 24 mai 2022 de la 20:30 în Sala Mare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” şi durează 90 minute.

„May B” a fost creat în anul 1981 şi are peste 450 de reprezentaţii până azi: un spectacol care, de 40 de ani, îşi schimbă distribuţiile şi se transfigurează, dar rămâne la fel de puternic, de copleşitor, un eveniment, pentru Timişoara, cât o capitală culturală europeană. Raportându-se la muzica lui Franz Schubert şi Gavin Bryars, „May B” reproduce o replică din piesa „Sfârşitul jocului” de Beckett: „Gata, e gata, e aproape gata, trebuie să fie aproape gata”.

Coregrafa spunea că scopul dansatorilor a fost „să clădească un limbaj artistic în forma sa cea mai deconstruită pentru a căuta locul unde mişcările contractate ale teatrului se întâlnesc cu limbajul coregrafic”.

Maguy Marin (n.1951) a studiat cu Maurice Bejart şi a influenţat puternic dansul modern francez în anii 1980. În prezent trupa sa este rezidenta Centrului RAMDAM din Lyon. A declarat: „Nu mă identific cu această lume definită pentru noi de către economia de piaţă, media, consumerism şi diferite tipuri de opresiuni complexe şi crescânde, printre care e şi războiul. Nu sunt fanatică, dar nu accept această lume’.’

Cei zece interpreţi din „May B” abia par umani – un ansamblu de suflete pierdute, cu feţele acoperite cu lut. Împreună sau separat, gesturile lor sunt distilate în amestecuri repetitive, iar cuvintele lor sunt dezordonate şi înlocuite cu suspine şi mormăieli ritmate. Cu o individualitate din ce în ce mai expresivă, un gest tandru sau un zâmbet răutăcios dă viaţă personalităţii fiecărui personaj. Însingurarea, trecerea timpului, bătrâneţea, micile bucurii sau tristeţi ale vieţii, paradoxul – aceste teme fac conexiunea cu întregul concept al Festivalului TESZT, dedicat în acest an re-întâlnirii cu publicul şi teatrul după pandemia Covid19.

Spectacolul va fi prezentat la Timişoara în cadrul Festivalului Euroregional de Teatru Timişoara – TESZT cu ajutorul programului Teatroskop, iniţiat de Ministrul Francez al Europei şi Afacerilor Externe, Ministrul Francez al Culturii şi cu sprijinul Institut francais Paris.

Biletele costă 50 de lei şi se pot obţine de la casa de bilete a teatrului (strada Alba Iulia nr.2, între 10-13 şi 16-19 şi toată ziua pe durata TESZT) sau pe www.tm-t.biletmaster.ro.

Programul complet şi detalii despre toate evenimentele, pe www.teszt.ro.

Sursa foto: Primaria Timisoara