Publicat: 23 Iunie, 2017 - 13:21
Share
Corespondență specială din Strasbourg de la Carmen DINU

Premierul britanic Theresa May susţine că oferta cu privire la drepturile cetățenilor Uniunii Europene de a locui în Marea Britanie după Brexit este una 'foarte corectă și foarte serioasă', detalii suplimentare urmând să fie prezentate de guvernul său luni, transmite Reuters. Potrivit declaraţiilor liderului britanic, făcute cu ocazia Summit-ului Uniunii Europene de la Bruxelles, „n 6d44d862-1ec0-4608-8a5c-8acebec092b4

oaptea trecută am fost foarte încântată să pot prezenta ceea ce este o ofertă foarte corectă și foarte serioasă pentru cetățenii Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie, iar guvernul va prezenta propuneri mai detaliate luni”. 

„Vreau să-i asigur pe toți acei cetățeni ai UE care se află în Marea Britanie, care și-au construit viețile și căminele în Marea Britanie, că niciunul nu va trebui să plece. Nu vom vedea familii despărțite”, a adăugat May, subliniind totodată faptul că ţara sa dorește garanții similare pentru britanicii care trăiesc în restul Uniunii Europene. Detaliile acestui aranjament vor face parte din procesul de negociere, a mai indicat premierul britanic. Liderii UE au întâmpinat propunerea britanică din prima zi a Summit-ului cu un oarecare scepticism, remarcând că se mențin multe probleme. Potrivit unei surse guvernamentale citate de Reuters, Londra propune concret acordarea unui 'statut definitiv' cetățenilor UE, oferind dreptul la o ședere permanentă, cu condiția ca ei să fi trăit cinci ani în Marea Britanie. Oferta include tratament egal cu cetățenii britanici, în ceea ce privește îngrijirile medicale, educația, ajutoarele sociale și pensiile, mai spune sursa cittaă. Acordul trebuie să fie 'reciproc', pentru a oferi aceleași garanții britanicilor care locuiesc într-unul din celelalte 27 de state membre ale UE, a adăugat sursa guvernamentală, iar Londra speră să găsească un acord în acest sens 'cât mai repede posibil'. 

În același timp însă, premierul britanic i-a atenționat pe ceilalți 27 de șefi de stat și de guvern că respinge orice competență a Curții de Justiție a UE (CJUE) în a tranșa litigii privind drepturile cetățenilor din UE după Brexit. Numai "respectabilele noastre tribunale" vor putea tranșa aceste diferende, a indicat această sursă. "Angajamentele pe care le facem pentru cetățenii din UE vor fi incluse în dreptul britanic", deoarece "vrem să avem din nou controlul asupra propriilor noastre legi", a insistat premierul conservator. Această condiție ar putea duce la tensionarea negocierilor, deoarece Cei 27 cer cu insistență ca drepturile cetățenilor europeni după Brexit să fie acoperite în continuare de jurisprudența europeană a CJUE, cu sediul la Luxemburg. 

Peste 3 milioane de cetățeni europeni în Marea Britanie și peste un milion de britanici în restul Uniunii 

Păstrarea drepturilor cetățenilor europeni în Regatul Unit este unul din cele trei subiecte ''prioritare'' pe care Cei 27 le vor clarificate într-un acord, înainte de a începe discuțiile privind viitoarea relație cu Marea Britanie, după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană, prevăzută pentru martie 2019. Este vorba de o "ofertă echitabilă și serioasă, care va da cea mai mare certitudine posibilă cetățenilor care s-au instalat în Marea Britanie, unde și-au construit carierele și și-au trăit viețile și au contribuit atât de mult la societatea noastră", a pledat May, potrivit sursei guvernamentale citate. Londra propune concret ca cetățenilor din UE să le fie acordat un ''statut definitiv'', oferind dreptul la o ședere permanentă, cu condiția ca ei să fi trăit cinci ani în Marea Britanie. 

Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, și ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, au început luni, la Bruxelles, negocierile istorice privind ieșirea Marii Britanii din UE, la un an după referendum. Înainte de a începe discutarea viitorului parteneriat cu Londra, Cei 27 vor de asemenea să ajungă la o înțelegere privind ''factura'' ieșirii din blocul comunitar, evaluată de Bruxelles la o sumă cuprinsă între 60 și 100 de miliarde de euro, și consecințele Brexit-ului asupra Irlandei de Nord, provincie britanică, și fragilului său acord de pace. 

Referindu-se la declaraţiile liderului britanic, cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat drept un "bun început" propunerile premierului britanic, Theresa May, în privința drepturilor cetățenilor europeni rezidenți în Marea Britanie după Brexit, transmite AFP. 3fecbf08-7e19-43e5-a390-979959e95ee6

"Este un bun început. Bineînțeles, rămân încă multe, multe alte chestiuni", a comentat cancelarul după ce Theresa May a prezentat planurile sale legate de acest dosar foarte sensibil în fața celor 27 de parteneri reuniți în Summit la Bruxelles.