Publicat: 9 Octombrie, 2012 - 20:22
Share

 Guvernele europene au creat un fond de salvare permanent în valoare de 500 miliarde de euro pentru a ajuta statele îndatorate ale continentului.
 
Ministrii de finante din cele 17 tări care formeaza zona euro au declarat operational Mecanismul European de Stabilitate (MES), sustinand că Spania, cel mai mare potential client pe termen scurt, nu este pe punctul de a recurge la ajutor.
 
Au fost amanate, de asemenea, deciziile cu privire la urmatoarea transa de ajutor financiar pentru Grecia următoare si a unui program de asistentă pentru Cipru.
 
Crearea MES "face credibila strategia statelor membre si echipează zona euro cu mult mai bune instrumente pentru a răspunde în mod corespunzător la crizele viitoare," a declarat prim-ministrul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, la Luxemburg, inaintea reuniunii sefilor finantelor în euro.
 
Infiintarea fondului a fost facilitată de decizia Bancii Centrale Europene din august de a cumpăra obligatiuni ale tărilor cu probleme fiscale, care a condus la scaderea ratelor dobânzilor în Spania si Italia si au oferit ragaz guvernelor pentru a aborda cauzele profunde ale crizei.

 Sursa: Bancherul