Publicat: 1 August, 2014 - 15:54
Share

Maria Andreea Filip  absolventă a Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti a obţinut medalia de aur la Olimpiada de chimie de la Hanoi.
    Ea a participat pentru a treia oară la Olimpiada internaţională de Chimie, la  celelalte două ediţii a obţinut  argint.
        "Ea a declarat vinery cu prilejul acordării premiilor de către Compania Actavis care susţine participanţii la olimpiada de la chimie  a că "nu pot spune că sunt cea mai mi bună din lume la chimie, la olimpiadă s-au acordat 28 de medalii de aur, iar eu am luat una dintre ele. Suntem între cei mai buni şi este un motiv de mândrie pentru noi".
Maria Andrea Filip a fost acceptată la Universitatea Cambridge din Anglia unde va studia chimia.
           ,, Am ales Cambrige pentru că există un program de ştiinţe naturale diferit de ceea ce există în alte universităţi care mi s-a părut că mi se potriveşte. Nu ştiu dacă voi rămâne în Anglia şi după ce voi absolvi, voi vedea", a spus Maria Andreea Filip.
          La Olimpiada de chimie de la Hanoi elevii români au câştigat patru medalii, una de aur şi trei de argint.
         Cîştigătorii medaliilor de argint sunt Dunitru  Călugăru elev în clasa a XI a la Colegiul Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu, Vlad Mihai Mandric, clasa a XI a la Colegiul Naţional Sfântul Sava din Bucureşti şi Ştefan Bogdan Ivan elev în clasa a XII a a Colegiului Naţional de Informatică Tudor Vianu.
           Ştefan Ivan a declarat că a ales să înveţe la Universitatea din Bucureşti.
          ,,Sunt convins că pot să învăţ la fel de bine şi aici,, a declarat acesta.
           La rândul său Dumitru Călugăru a spus căeste interest de cercetare în chimie şi a luat în calcul ambele variante să studieze în  ţară sau în străinătate.
            În cadrul competiţiei desfăşurate în Vietnam România s-a plasat în top zece ţări participante.
            Performanţele olimpicilor la chimie au fost răsplătite şi în acest an de compania Actavis cu premii mai mari  4.000 de euro pentru medalia de aur şi câte 2.000 de euro pentru cele de argint.
         ,,În ultimii 23 de ani , Actavis a susţinut constant tânăra generaţie.Ne-am convisn  că avem tineri de valoare  şi din acest motiv facem eforturi să le oferim condiţii pentru a-şi demonstra calităţile deosebite.
          Actavis acordă o bursă de 300 de euro, pe lună,pe toată durata studiilor universitare ,tinerilor olimpici care aleg să rămână în ţară
       Prof. Daniela Bogdan  inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionalea declarat că "ne-am întors obosiţi şi totodată fericiţi pentru rezultatul obţinut de echipa României la Olimpiada Internaţională de Chimie. Toată echipa a muncit pentru acest rezultat de excepţie."
Cea de-a 46-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, care s-a desfăşurat în perioada 20 - 29 iulie, la Hanoi (Vietnam), la concurs au participat 291 de concurenţi din 77 de ţări.

Autor: Cornelia Stanciu