26 mai 2022

MediaSind a început întâlnirile cu membrii din teritoriu pentru modernizarea şi profesionalizarea serviciilor publice de radio şi televiziune

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Liderii Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind împreună cu reprezentanţii Filialelor MediaSind TVR Cluj şi Sindicatul Liber MediaSind Radio România Cluj au participat vineri, 23 iulie 2021, în Sala Mare din Radio România Cluj, la o întâlnire cu membrii organizaţiei din cele două instituţii publice de media. Au fost abordate probleme privind condiţiile de muncă din studiourile teritoriale, preconizatele modificări legislative privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV, strategia privind alegerea salariaţilor sprijiniţi de organizaţie în noile Consilii de Administraţie, precum şi alte subiecte de actualitate, cum ar fi negocierea noilor contracte colective de muncă după încetarea stării de alertă.

Preşedintele SRJ MediaSind Cristi Godinac, preşedintele MediaSind TVR, Sorin Torică, liderul Sindicatului Liber MediaSind Radio România Cluj, Alin Pop şi liderul MediaSind TVR Cluj, Cristian Balaş, au dezbătut, împreună cu membrii de sindicat, problemele cu care se confruntă angajaţii din studiourile teritoriale şi au propus mai multe soluţii pentru remedierea problemelor semnalate.

Referitor la ultimul proiect de modificare a Legii de organizare a SRR şi SRTV, participanţii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de introducerea unor criterii discriminatorii pentru alegerea reprezentanţilor salariaţilor, precum şi faţă de numirea unui director general în baza unor criterii politice în loc de criterii profesionale prin organizarea unui concurs internaţional.

Având în vedere că în prezent este o situaţie incertă privind conducerile celor două instituţii strategice, ne dorim ca viitorii reprezentanţi ai salariaţilor în Consiliile de administraţie să fie persoane dedicate problemelor reale ale salariaţilor şi nu oportunişti care au ca prioritate rezolvarea intereselor personale. Aşa cum a dovedit de fiecare dată, MediaSind va susţine profesionişti care să fie alături de salariaţi. Pentru ca echipele care vor candida să aibă suportul majorităţii membrilor de sindicat, MediaSind invită salariaţii care doresc să candideze susţinuţi de SRJ MediaSind, să ne trimită pe adresa de mail comunicare@mediasind.ro CV-ul însoţit de o scrisoare de intenţie care să conţină şi proiectele pe care doresc să le pună în aplicare în cazul în care vor fi aleşi. Termenul până la care se pot trimite documentele este de 1 septembrie 2021. În funcţie de evoluţia evenimentelor, acest termen poate fi modificat.

Referitor la contractele colective de muncă din SRR şi SRTV, au fost prezentate toate drepturile negociate de membrii afiliaţi din SRR şi SRTV din Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, precum şi problemele generate de unii aşa-zişi lideri de sindicat aserviţi conducerii care continuă să boicoteze orice demers făcut de organizaţia noastră. În acest sens, au fost aduse la cunoştinţa participanţilor acţiunile antisindicale ale acestor persoane care lucrează împotriva intereselor salariaţilor.

În cadrul discuţiilor, un subiect sensibil a fost stadiul cercetărilor demarate de către instituţiile abilitate privind decesul membrului nostru de sindicat, jurnalistul Antal Aron Tovessi. Liderii MediaSind au promis angajaţilor TVR Cluj că vor face toate demersurile necesare pentru ca persoanele din conducerea studioului teritorial vinovate de moartea colegului lor, să răspundă în faţa legii.

De menţionat că în finalul întâlnirii a participat şi managerul de la Radio România Cluj, Bogdan Roşca. Acesta a avut mai multe propuneri constructive privind funcţionarea unui dialog social cu organizaţiile sindicale la nivel european. MediaSind va continua în perioada următoare seria de întâlniri cu salariaţii din studiourile teritoriale ale SRR şi SRTV.

Departament Comunicare MediaSind TVR, Sindicatul Liber MediaSind Radio România
Cluj, 26 iulie 2021