Publicat: 8 Septembrie, 2015 - 13:40

Organizație reprezentativă pentru mass-media, membră cu drepturi depline a Federației Internaționale a Jurnaliștilor
Membră fondatoare a Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind a remis următoarea informare de presă: 

"DNA estimează finalizarea anchetării șefului Radioului Public până la 1 octombrie 2015!
În aceste zile, mașinăria de propagandă a administrației Societății Române de Radiodifuziune — SRR, a asaltat redacțiile de știri cu diverse comunicate de presă, încercând să acopere, astfel, acuzațiile de corupție și de management dezastruos aduse președintelui—director general al instituției, Ovidiu Miculescu, de către salariați, de organizații sindicale, precum și de personalități ale societății civile. Aceste informări de presă aduc, într-o manieră jenantă ce amintește de epoca comunismului, elogii șefului SRR, criticându-i, chiar jignindu-i în mod grosolan pe contestatari, acuzându-i că doresc destabilizarea Radioului Public.

În realitate, această ofensivă mediatică a conducerii SRR se explică prin faptul că se apropie finalizarea dosarului de corupție aflat în cercetarea Direcției Naționale Anticorupție-DNA, precum și procesul pentru incompatibilitate aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În Ordonanța nr.191/II-1/2015 transmisă Sindicatului Unit al Salariaților Radio România, organizație afiliată la FRJ MediaSind, de către procurorul șef al Secției pentru combaterea infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, Claudiu Dumitrescu, se arată că termenul estimat de Direcția Națională Anticorupție pentru finalizarea dosarului în care este implicat președintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, precum și alte persoane din conducerea SRR în fraudarea fondurilor europene și pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și conflict de interese, este la 1 octombrie 2015:

'Pe baza plângerii formulate s-a identificat Dosarul 527/P/2013 al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, înregistrat în baza denunțului depus de Sindicatul Unit al Salariaților Radio România împotriva mai multor persoane din conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu prevăzute de art 13 din Legea nr.78/2000 și conflict de interese, prev. de art.201 Cp. Din studiul dosarului penal se constată că la data de 03.02. 2014 s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la cele două fapte sesizate, fiind solicitat DLAF un control administrativ conform Legii nr. 61/2001, raportul întocmit fiind înaintat la 07.04.2015, prin adresa nr. 859/2014. În data de 28.05.2015, pe baza documentelor obținute în cauză, s-a dispus efectuarea unor constatări tehnico-științifice de specialitate pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele sesizate, privind fraudarea fondurilor UE alocate proiectului intitulat ACCES. De asemenea, au fost solicitate la 28.05.2015, o serie de documente aflate în posesia ANI pentru analizarea aspectelor de incompatibilitate reclamate. Conform planului de anchetă întocmit de procurorul de caz s-a stabilit un termen estimativ de finalizare a dosarului la 01.10.2015.' — se arată în Ordonanță.

De menționat că aceste acuzații au fost confirmate și de către Agenția Naționale de Integritate care, în Raportul de evaluare emis la data de 17.09.2014 arată că 'au fost identificate elemente de încălcare a regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de președinte-director general al Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu a semnat Ordinul 893/22.08.2012 prin care se numește, începând cu data de 23 august 2012, în funcția de Coordonator instituțional în cadrul proiectului intitulat ACCES — Formarea profesională continuă calificare/recalificare — Garanția succesului pe piața muncii pentru angajați, obținând în urma activității desfășurate un venit net în cuantum de 42 710 lei, încălcând astfel dispozițiile art.70 și art.72 coroborat cu art.99 lit. k din Legea nr. 161/2003.'

De asemenea, pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție se află o cauză în care șeful Radioului Public contestă Raportul ANI care confirmă o altă incompatibilitate în care s-a aflat OVIDIU Miculescu, acesta ocupând simultan funcția de manager al Societății Române de Radiocomunicații și de membru al CA al Societății Române de Radiodifuziune. Menționăm că la Curtea de Apel șeful SRR nu a avut câștig de cauză.

Din păcate, în timp ce clasa politică îl susține în funcție pe șeful Radioului Național, făcându-se, astfel, complice la abuzurile și ilegalitățile din SRR, instituție publică plătită din banii cetățenilor, vocile critice din radio și din societatea civilă sunt marginalizate, cenzurate dar, mai ales, ignorate".

Departament Comunicare FRJ MediaSind București