Publicat: 7 August, 2015 - 13:32

"Societatea Română de Televiziune — SRTV, sub semnătura presedintelui-director general Stelian Tănase, a directorului Departamentului Juridic, Marin Drumcea și a avocatei Ștefania Dutu, a acționat în judecată Federația Româna a Jurnaliștilor MediaSind, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Patronatul Presei din România-ROMEDIA și Uniunea Națională a Patronatului Român — UNPR invocând 'încetarea existenței și a efectelor'Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media", se arată într-un comunicat de presă al MediaSind. 
Prezentăm comunicatul presă al MediaSind:
"Totodată, reclamanții solicită instanței să constate și 'nulitatea eventualelor acte prin care s-a stabilit prelungirea existenței și efectelor CCM Mass-media, după termenul de 24 de luni, cu deosebire a actului adițional nr. 2 din 14.04.2008 și a actelor adiționale următoare acestora.'

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_po...

Demersul SRTV este unul forțat, abuziv și tardiv, întrucât aceeași speță a mai fost judecată și în cazul Radioului Public, instituție care, prin semnătura președintelui-director general Ovidiu Miculescu, a solicitat același lucru, și anume, ca instanța să constate încetarea valabilității CCM din Mass-Media.

Atât Tribunalul București prin Sentința Civilă nr. 10967 din 20.11.2014 cât și Curtea de Apel București prin Decizia Civila nr. 2326 din 16.06.2015, au respins cererea SRR constatând valabilitatea CCM din Mass-Media până la 14 ianuarie 2014. Decizia este definitivă și irevocabilă.

De fapt, prin aceste acțiuni, șefii SRR și SRTV urmăresc să nu le plătească salariaților celor două instituții drepturile prevăzute în CCM din Mass-Media. Este vorba, în special, de sporul de fidelitate în cuantum de 25% din salariul de bază lunar, câștigat deja în instanță pentru o parte dintre salariați de către Sindicatul 2002 din SRTV și solicitat în cadrul mai multor acțiuni introduse în justiție de către Sindicatul Unit al Salariaților — Radio România, ambele organizații fiind afiliate la Federația Cultura și Mass-Media FAIR-MediaSind.

De menționat este faptul că pentru aceasta acțiune în instanța, fără să aibă acceptul Consiliului de Administrație sau al Comitetului Director, Stelian Tănase a apelat la serviciile unui avocat plătit. Decizia sa este de neînțeles pentru ca SRTV dispune de un Departament juridic mamut, condus de Marin Drumcea, (foto) un fost disponibilizat și apoi reangajat fără concurs în condiții frauduloase, pentru a aviza juridic diverse comenzi ale conducerii SRTV îndreptate împotriva salariaților TVR.

În timp ce angajații celor două instituții sunt în continuare păgubiți, atât SRR cât și SRTV își permit, iată, să plătească cu sume uriașe tot felul de avocați sau Case de avocatură, deși Ordonanța de Urgență nr. 26/2012 interzice expres instituțiilor publice să achiziționeze servicii juridice dacă au înființate compartimente de profil.

Deoarece demersul lui Stelian Tănase este lipsit de temei, fiind menit să temporizeze doar acțiunea de recuperare a unor drepturi legitime, FRJ MediaSind îndeamnă salariații SRR și SRTV să acționeze în judecată, prin sindicatele afiliate la FAIR-MediaSind sau individual, conducerile celor două societăți pentru a-și recupera drepturile din Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media.

Totodată, FRJ MediaSind solicită Curții de Conturi a României și Direcției Naționale Anticorupție să ancheteze toate acuzațiile de corupție aduse administrației celor două instituții, inclusiv modul în care s-au cheltuit banii proveniți din taxa radio-tv, plătită de către cetățeni, în diverse procese demarate împotriva propriilor salariați".

Federația Româna a Jurnaliștilor MediaSind București, 7 august 2015

Comitetul Executiv