4 februarie 2023

MediaSind TVR solicită ca cercetarea disciplinară a angajatului Marian Olaianos să fie făcută cu celeritate

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cascadorii Râsului din Televiziunea Română:

Jurnalistul TVR prins că făcea reclamă mascată unei firme private s-a declarat avertizor public!

Într-o reacţie publică, Dorin Chioţea reproşează conducerii TVR mutarea transmiterii unui meci de fotbal pe TVR Info şi introducerea pe TVR Cultural a jurnalistei agresate de Marian Olaianos!

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR constată că atacurile asupra membrului nostru de sindicat, jurnalista Nadine Vlădescu, au continuat chiar din interiorul instituţiei publice de presă. Într-o postare publică, jurnalistul sportiv Dorin Chioţea folosesşte ca pretext mutarea, pe 1 decembrie, a transmisiei unui meci de fotbal de pe postul TVR 1 pe TVR Info şi atacă plin de mânie conducerea SRTV reproşându-i că jurnalista TVR Nadine Vlădescu a fost indrodusă, din primul minut de emisie, pe TVR Cultural: „Nu aşa se respectă România de Ziua Ţării, doamnelor şi domnilor! Ţara nu se respectă punând-o pe d-ra Nadine Vlădescu, clienta tuturor ziarelor de la o vreme, să debuteze fulminant la TVR Cultural din primul minut de emisie. Nu aşa avem grijă de munca oamenilor care ţin instituţia asta în viaţă” – susţine Dorin Chioţea.

În finalul reacţiei, acesta se declară avertizor de integritate, promiţând că va sesiza şi alte nereguli: „Mă declar avertizor public şi voi scrie aici despre neconformităţile şi neregulile, care n-au legătură cu indisciplina pe care probabil caută să o inventeze la comandă. Voi informa, în paralel, şi autorităţile. Adevărul trebuie cunoscut de public, că de asta dă banii.”

Faţă de aceste atacuri iresponsabile la adresa unei jurnaliste, membră a organizaţiei noastre, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR, face următoarele precizări:

Jurnalista Nadine Vlădescu a devenit victima agresiunilor fizice şi verbale ale jurnalistului Marian Olaianos, în prezent cercetat disciplinar şi împotriva căruia s-a depus plângere penală pentru lovire şi alte violenţe.

Jurnalista nu are nicio restricţie de a apărea pe post, întrucât ea a fost cea agresată şi nu invers! În logica strâmbă a „jurnalistului” Chioţea, victima ar trebui pedepsită şi nu agresorul! Dar ceea ce evită să spună Dorin Chioţea e că agresorul nu e nimeni altul decât prietenul şi colegul său de redacţie! Iar apariţiile membrei noastre în presă au fost generate tocmai de către cei care au alimentat cu mizerii acest conflict, invitând de mai multe ori pe postul public chiar pe şeful unei redacţii care a întreţinut scandalul! Iar în acest grup se află şi fostul Producător General Ramona Săseanu, care s-a ocupat, inclusiv în cadrul unei şedinţe de Comitet Director, de denigrarea jurnalistei agresate, prin citirea unor convorbiri private dintre dintre victimă şi agresor, faptă care are evidente conotaţii penale!

Referitor la autoproclamarea calităţii de avertizor public de către Dorin Chioţea, MediaSind TVR atrage atenţia că angajatul TVR nu are calităţile minime morale care să îl crediteze în această importantă şi responsabilă misiune. O persoană care a fost prinsă făcând publicitate mascată unei firme private care îl plătea şi pe el şi pe soţia sa, nu poate să fie credibilă. Sau o persoană care refuză să-şi depună declaraţiile de avere şi de interese nu poate să dea lecţii de moralitate.

În consecinţă, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR reia solicitarea făcută colegilor din mass-media de a trata cu responsabilitate atacurile venite din partea unei grupări interesate de terfelirea imaginii unei colege de breaslă, jurnalist profesionist în Televiziunea Română.

Totodată, MediaSind TVR solicită ca cercetarea disciplinară a angajatului Marian Olaianos să fie făcută cu celeritate, iar în cazul în care probele sunt concludente, să se aplice sancţiunea maximă prevăzută de Codul Muncii, adică concedierea! Este inadmisibil ca în cea mai mare instituţie publică de presă din ţară, astfel de fapte să fie tolerate şi încurajate de către şefi din TVR!

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – Filiala MediaSind
Departament Comunicare MediaSind TVR
Bucureşti, 5 decembrie 2022

Comunicat de presă – MediaSind