Publicat: 5 Decembrie, 2018 - 12:42

Reprezentanţii filialei Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind TVR, din cadrul Societăţii Române de Televiziune, alături de liderii Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, au prezentat ieri, 4 decembrie 2019, conducerii SRTV, problemele grave cu care se confruntă salariaţii din această instituţie publică de presă.

La întâlnirea cu preşedintele - director general al SRTV, Doina Gradea, au participat Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind înpreună cu preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind, Cristi Godinac, alături de preşedintele filialei MediaSind TVR, Sorin Torică şi vicepreşedinţii Gabriel Sîrmei şi Ovidiu Cristescu.

În cadrul discuţiilor au fost prezentate conducerii instituţiei toate disfuncţiile semnalate de către membrii afiliaţi din SRTV, pornind de la cele din zona editorială, continuând cu discrepanţele salariale între angajaţii cu aceleaşi atribuţii, sau între angajaţii instituţiei şi colaboratori - persoane fizice sau juridice. Au fost semnalate, de asemenea, problemele privind condiţiile precare de lucru şi dotarea tehnică insuficientă. 

În timpul discuţiilor au fost reclamate şi o serie de disfuncţii în respectarea legislaţiei muncii şi a securităţii locurilor de muncă. Problemele juridice privind recuperarea unor drepturi salariale neacordate, funcţionarea dialogului social şi respectarea tuturor partenerilor sociali, au fost alte subiecte de discuţie.

Reprezentanţii sindicali au prezentat şi problemele cu care se confruntă salariaţii din studiourile teritoriale. În acest sens a fost înaintat conducerii un amplu document al angajaţilor - membri de sindicat din studioul TVR Timişoara întocmit de Cristian Ilea, liderul filialei MediaSind TVR Timişoara, conţinând soluţiile pe care aceştia le propun în vederea remedierii problemelor privind drepturile profesionale, a problemelor tehnice, administrative şi, nu în cele din urmă, a celor legate de fişele de post şi de salarizare.

MediaSind TVR doreşte, totodată, rezolvarea urgentă a problemei încălzirii spaţiilor de lucru din sediul central al SRTV, deoarece salariatii îşi desfăşoară activitatea în condiţii inumane. Totodată, MediaSind TVR solicită tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de această situaţie gravă şi acordarea de compensaţii tuturor celor afectaţi.

Având în vedere faptul că Federaţia FAIR-MediaSind este singura organizaţie din România care deţine sentinţă de reprezentativitate pentru sectorul Cultură şi Mass-Media şi, potrivit Legii Dialogului Social, are dreptul să negocieze, în baza mandatului acordat de membrii afiliaţi, contracte colective de muncă în instituţii, reprezentanţii sindicali au solicitat conducerii să facă publice datele privind situaţia membrilor afiliaţi la organizaţiile sindicale din SRTV. 

Este necesar să se clarifice cât mai repede problema reprezentativităţii sindicale pentru că salariaţii au nevoie de o abordare responsabilă din partea liderilor lor. MediaSind TVR consideră că angajaţii Televiziunii publice au urgent nevoie de un contract colectiv de muncă capabil să garanteze atât buna funcţionare a instituţiei, cât şi drepturile legitime ale salariaţilor, în aceleaşi condiţii ca în celelalte instituţii publice din mass-media europeană.

Deoarece conducerea instituţiei a solicitat, pe parcursul întrevederii, date concrete privind chestiunile semnalate, MediaSind TVR face un apel către toţi angajaţii din televiziunea publică să transmită pe adresa de mail tvr@mediasind.ro, până la data de 15 ianuarie 2019, informări privind toate problemele cu care se confruntă în compartimentele unde lucrează, pentru a fi prezentate spre soluţionare conducerii SRTV şi membrilor Consiliului de Administraţie.

Departament Comunicare MediaSind TVR
Bucureşti, 5 decembrie 2018

Federaţia FAIR-MediaSind este singura organizaţie reprezentativă din România pentru sectorul Cultură şi Mass-Media (amănunte aici: http://www.mediasind.ro/comunicate-1/oaliantaistoricapentruangajatiidinc... ). Este membră cu drepturi depline a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, Federaţiei Internaţionale a Actorilor şi la UNI Media Enterteinment & ARTS. Pe plan naţional este afiliată la Confederaţia CNSLR-FRĂŢIA. 

SRJ MediaSind este organizaţia naţională a lucrătorilor din mass-media care continuă tradiţia federaţiei cu acelaşi nume. MediaSind şi-a câştigat renumele de apărător al oamenilor din instituţiile din media, asumându-şi, printre multe altele, iniţierea şi semnarea primului Contract Colectiv de Muncă din mass-media. (amănunte aici: http://www.mediasind.ro/despre-noi )

MediaSind TVR este filiala SRJ MediaSind din Societatea Română de Televiziune şi are ca obiectiv negocierea unor drepturi profesioanle şi salariale similar cu cele ale colegilor din instituţiile europene de prestigiu din mass-media.  Comunicat de presă - MediaSind

 

Tag-uri Institutii: