Publicat: 26 Septembrie, 2012 - 08:12
Share

  O echipă de medici voluntari din Turcia va efectua în perioada 26-29 Septembrie 2012 consultații gratuite copiilor provenind din familii defavorizate din Dobrogea. Echipa formată din 15 persoane – 9 medici specialiști, 1 audiolog, 3 asistente medicale și 2 membri ai personalului administrativ, toți membri ai Asociației de Voluntari în Domeniul Sănătății și Mediului va consulta gratuit copiii din localitățile constănțene Medgidia, Cobadin, Băneasa și Babadag, județul Tulcea.

În cadrul activității va fi evaluată starea de sănătate a circa 500 copii turci, tătari și români, provenind din familii defavorizate. Mai mult, un medic specialist în chirurgie și un urolog vor efectua circumcizia a 100 copii. Acțiunea sprijinită de Fundația „Vehbi Koç” (VKV) Spitalul American la care participă medicii instituției spitalicești susmenționate a fost organizată în Dobrogea în comun de către Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, Muftiatul Cultului Musulman din România, Uniunea Democrată Turcă din România și Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, în colaborare cu Instituția Prefectului Județului Constanța și al primăriilor interesate.

Symbiosis – Asociația Volutarilor în Domeniul Sănătății și Mediului a realizat începând cu anul 1999 cu sprijinul VKV Spitalul American numeroase proiecte în cadrul cărora au fost consultați în total 15.000 copii și 3.000 adulți din satele și orașele Turciei și a desfășurat acțiuni similare și în Afganistan, Kosovo, Azerbaidjan și Georgia.

Copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani din Medgidia, Cobadin, Dobromir / Băneasa și Babadag vor beneficia de consultații de pediatrie generală, ORL, dermatologie, medicină dentară, consultații privind deficiențele de vedere și auz, oferite de medici specialiști. Băieții vor beneficia și de un consult neurologic, iar la Spitalele din Medgidia, Băneasa și Babadag se va face circumcizia a 100 copii. Acțiunea se desfășoară cu sprijinul logistic al instituției spitalicești susmenționate și al firmei românești MEDAS, care va pune la dispoziția echipei aparatură medicală.

Rezultatele consultațiilor vor fi comunicate în scris, iar în cazul depistării unor afecțiuni, copiii vor fi îndrumați către instituțiile competente cu recomandări privind tratamentul.

Echipa de medici va împărți mici daruri copiilor pe care îi va consulta.