18 septembrie 2021

Medicii aleargă pentru ca toţi copiii care au nevoie de tratament medical imediat să treacă cu bine linia de sosire

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Semi-maraton Bucureşti: Medicii aleargă, pentru ca toţi copiii care au nevoie de tratament medical imediat să treacă cu bine linia de sosire

– 7 medici aleargă, pentru a-i trece linia de sosire pe copiii care au nevoie de tratament medical adecvat;

– În ultimii ani, Salvaţi Copiii a dotat secţia de neonatologie a Spitalului Universitar Bucureşti cu echipamente în valoare de 209.685 Euro;

– Salvaţi Copiii a dotat secţiile de Terapie Intensivă Nou-născuţi, ORL şi ATI ale Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” cu echipamente performante şi două ambulanţe, în valoare totală de 540.000 euro.

Şapte medici fac echipă pentru copiii care au nevoie de tratament medical de elită. Pentru a strânge cei 40.000 de euro, necesari dotării cu aparatură medicală vitală a maternităţii Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi a Spitalului „Grigore Alexandrescu”, ei vor lua startul la semi-maratonul Bucureşti, care are loc în zilele de 4 şi 5 septembrie, alături de susţinătorii Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

„Suntem neonatologi şi alergăm pentru ca toţi copiii care au nevoie de intervenţie medicală să treacă linia de sosire.”, spun cei şapte medici.

Astfel, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti – SUUB are nevoie de un ventilator performant, care să susţină funcţiile respiratorii ale copilului, reducând complicaţiile şi implicit durata de spitalizare a nou-născutului.

„Primul ventilator neonatal performant din maternitatea SUUB a fost donat de Organizaţia Salvaţi Copiii – foarte mulţi oameni au alergat la Maraton pentru a strânge banii necesari achiziţiei acestui „colac de salvare”. Şi a fost pentru noi o bucurie extremă să vedem că îi „înţelegem” mai bine pe pacienţii noştri, funcţiile acestui aparat permiţând o evaluare mai precisă a nevoilor de intervenţie. Nevoile sunt mari şi ne-ar ajuta tare mult să finalizăm această cursă împreună şi în anul 2021″, a explicat Dr. Adriana Dan, şef secţie neonatologie SUUB.

Spitalul „Grigore Alexandrescu”, una dintre unităţile medicale pe care Salvaţi Copiii le-a susţinut şi dotat prioritar, fiind cel mai mare spital de pediatrie din ţară, are nevoie de instrumente medicale de ultimă generaţie, pentru Secţia ORL, pentru intervenţii complexe. Aparatura medicală este necesară pentru vizualizarea patologiei endonazale şi sinusale, pentru intervenţiile complexe endoscopice, precum sinuzite complicate cu abcese de orbită, cu meningită, tumori benigne sau cancere rinosinusale.

Cei care vor să afle mai multe despre eforturile medicilor şi să sprijine cauza copiilor pot alege să doneze pe pagina special creată: https://salvaticopiii.galantom.ro/event_projects/view?id=3590

Date de context

– Maternitatea SUUB are 10 locuri de terapie intensivă şi alte 10 locuri de prematuri, pentru îngrijirea nou-născuţilor cu vârste de gestaţie foarte mici sau cu afecţiuni grave, ce necesită suport cardiorespirator, mulţi dinte aceştia fiind transferaţi de la alte maternităţi din ţară.

– Rata naşterilor premature a fost sensibil mai mare (14%) la maternitatea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) faţă de media naţională (9-10%), în anul 2020, chiar în condiţiile în care pandemia a generat o scădere a numărului total de internări.
Foarte multe mame provin din grupe populaţionale vulnerabile: nediagnosticarea unor boli materne asociate sarcinii, incidenţa crescută a infecţiilor antenatale, a malformaţiilor congenitale intrauterine nedepistate şi a bolilor genetice, în lipsa controlului medical regulat, cresc riscul naşterilor cu probleme şi acutizează nevoia de aparatură medicală performantă.

– De-a lungul timpului, Salvaţi Copiii a dotat secţia de neonatologie cu echipamente în valoare de 209.685 Euro.

– Spitalul „Grigore Alexandrescu” este unul dintre cele două spitale din Bucureşti care asigură linie de gardă continuă în specialitatea ORL pediatrie, având peste 30.000 de consultaţii pe an şi în medie 100 de consultaţii pe zi.

– Spitalul „Grigore Alexandrescu” dispune de 10 secţii clinice şi numeroase compartimente medicale, 19 departamente însoţitoare şi 17 ambulatorii de specialitate. Anual sunt realizate peste 200.000 de consultaţii şi sunt internaţi peste 30.000 de copii cu vârste între o zi şi 18 ani, peste 60% din cazuri constituind urgenţe medico-chirurgicale. Media zilnică a pacienţilor care se prezintă la spital pentru diverse probleme este de 600 de copii, variind de la malformaţii congenitale până la traumatisme.

– Salvaţi Copiii a dotat secţiile de Terapie Intensivă Nou-născuţi, ORL şi ATI ale Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” cu echipamente performante şi două ambulanţe, în valoare totală de 540.000 euro.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a atras atenţia că eforturile pentru întărirea sistemului medical trebuie accelerate: „Secţiile de neonatologie şi pediatrie au nevoie în permanenţă de echipamente noi, de multe ori cele vechi sunt uzate sau apar tehnologii noi, care pot oferi medicului posibilitatea de a interveni mai rapid şi mult mai precis. Vom accelera programul de echipare a secţiilor de pediatrie şi de terapie intensivă neonatală, pentru că subfinanţarea cronică, problemele sistemice s-au acutizat în această perioadă. În egală măsură, solidaritatea socială este un capital care poate pune în mişcare un sistem întreg”.

Notă: Pentru siguranţa tuturor alergătorilor, participarea la cursele fizice se poate face doar pe baza certificatului de vaccinare, dovada trecerii prin boală sau pe baza unui test COVID negativ.

Salvaţi Copiii România: Ştefania Mircea, Coordonator program