Publicat: 27 Noiembrie, 2014 - 08:29

Prof. dr. Octavian Buda, vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinei şi cadru didactic universitar în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii „Carol Davila” Bucureşti, catedra de Istoria Medicinei, va susţine joi, 27 noiembrie, orele 17.30, o conferinţă cu tema Medicină şi Cultură în vremea lui Brâncoveanu în Galeria de Artă Veche Românească, eveniment ce face parte din programul Brâncoveanu@MNAR, organizat de Muzeul Naţional de Artă al României.
,,Osândit să nu facă politica armelor, Brâncoveanu a făcut marea politică a culturii”, spunea Nicolae Iorga. Domnitor cu o profundă vocaţie umanistă şi diplomat abil, Constantin Brâncoveanu s-a înconjurat de personalităţi de prin rang ale culturii din epoca sa, printre care şi o suită de medici de naţionalităţi diverse, unii devenindu-i sfetnici apropiaţi. Conferinţa propune, aşadar, o discuţie despre personalitatea şi implicarea acestora în activitatea culturală, diplomatică şi filantropică a domnitorului muntean.
Cu această ocazie, în sala dedicată artei brâncoveneşti a Galeriei de Artă Veche Românească va fi expusă o colecţie de vase de farmacie, de factură italiană, care datează din secolul al XVII-lea. Obiectele vor rămâne în expunere până la jumătatea lunii decembrie.
Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021 314 81 19. Se plăteşte biletul de intrare în galerie.
Conferinţa face parte din programul Brâncoveanu@MNaR, care s-a derulat pe întreg parcursul anului 2014 în Galeria de Artă Veche Românească, unde este expusă cea mai reprezentativă, diversă şi bogată colecţie de obiecte de patrimoniu provenind din ansamblurile monumentale ctitorite de Constantin Brâncoveanu. Scopul programului este să readucă în atenţia participanţilor, prin intermediul unei serii de întâlniri cu publicul, diferite aspecte culturale şi artistice ale epocii brâncoveneşti, reinterpretate din perspectivă contemporană.