Publicat: 15 Noiembrie, 2014 - 15:00
Share

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a efectuat sâmbătă, 15 noiembrie, o vizită de lucru la Munchen, în Germania, în vederea evaluării modului în care sunt aplicate măsurile decise de MAE și care țin de competențele sale pentru fluidizarea procesului de votare în turul doi al alegerilor pentru Președintele României care are loc pe 16 noiembrie.

Ministrul Teodor Meleșcanu a avut o întrevedere cu ambasadorul României în Republica Federală Germania, Lazăr Comănescu, și cu consulii generali ai României de la Munchen și Bonn.

În cadrul întrevederii au fost discutate măsuri pentru eficientizarea și fluidizarea procesului de electoral în cadrul celor 5 secții de votare organizate pe teritoriul Germaniei. Consulul General al României la Munchen, Anton Niculescu, a prezentat demersurile întreprinse de Consulatul General la Munchen în vederea fluidizării procesului electoral, și anume: suplimentarea numărului de ștampile și cabine până la limita maximă, stabilirea unui flux unic cu intrare și ieșire separate pentru secția de votare, stabilirea unui parteneriat solid cu Poliția bavareză pentru asigurarea normelor de securitate necesare, organizarea unei echipe de 30 de voluntari cu rol cheie în comunicarea cu cetățenii și distribuirea declarațiilor pe proprie răspundere.

Totodată, ministrul Teodor Meleșcanu a avut o discuție cu parlamentarul federal, Bernd Fabritius, președinte al Uniunii Sașilor Transilvăneni din Germania. Ministrul afacerilor externe a folosit acest prilej pentru a face un apel la cetățenii români care vor vota în Germania de a se prezenta din timp la vot și a folosi toată perioada de 14 ore alocată votării.

Ministrul Teodor Meleșcanu, a subliniat, de asemenea, că Ministerul Afacerilor Externe a luat toate măsurile care țin de competențele sale legale pentru asigurarea unor condiții bune pentru exercitarea dreptului de vot în străinătate de către cetățenii români la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. În acest sens, l-a asigurat pe deputatul în Parlamentul Federal că infrastructura misiunilor diplomatice și consulare unde s-au amenajat secții de votare este pregătită cu personalul de sprijin și cu logistica necesară pentru a putea răspunde exigențelor unui proces electoral fluent în condiții de legalitate, corectitudine și neutralitate.