Publicat: 8 Septembrie, 2017 - 19:12

Situația tensionată din Coreea de Nord, Balcanii de Vest, Vecinătatea UE și Politica externă și de securitate comună, abordate de ministrul Teodor Meleșcanu la reuniunea informală Gymnich

Ministrul afacerilor externe Teodor Meleșcanu a participat în perioada 7-8 septembrie 2017, la Tallinn (Estonia), la reuniunea informală (Gymnich) a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.

În cadrul reuniunii au fost abordate teme de actualitate de pe agenda europeană și internațională, precum Coreea de Nord, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu și Venezuela.

În cadrul discuțiilor privind Coreea de Nord a reieșit îngrijorarea față de escaladarea fără precedent a tensiunii în regiune. Au fost analizate posibile modalități de implicare suplimentară a UE în sprijinul eforturilor comunității internaționale pentru o soluție pașnică, negociată, în direcția realizării obiectivului privind denuclearizarea Peninsulei Coreene într-o manieră completă, verificabilă și ireversibilă.

Discuția privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu a prilejuit o trecere în revistă a ultimelor evoluții din regiune.

În intervenția sa, ministrul de externe Teodor Meleșcanu a reiterat poziția României vizând ca obiectiv final existența a două state suverane, Israel și Palestina, care să coabiteze în pace și securitate. A pledat în sprijinul reluării dialogului direct între cele două părți, subliniind importanța evitării unor măsuri unilaterale, care ar putea perpetua situația actuală de blocaj și ar pune în pericol soluția celor două state.

Miniștrii au avut și un schimb de opinii în vederea îmbunătățirii activității pe linia Politicii externe și de securitate comune, inclusiv printr-o coordonare mai eficientă între Bruxelles și capitale. În context, ministrul român al afacerilor externe a susținut necesitatea unei abordări unitare, coerente și solidare.

În marja reuniunii Gymnich a avut loc o întrevedere cu miniștrii afacerilor externe din Balcanii de Vest pe tema prevenirii și combaterii radicalizării și a extremismului violent. În context, au fost evocate provocările speciale din Balcanii de Vest și modalități mai eficiente de cooperare. Ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat sprijinul ferm al României pentru consolidarea capacității administrative a statelor din Balcanii de Vest, inclusiv în contextul prevenirii și combaterii terorismului și radicalizării. A evidențiat importanța consolidării palierului educațional și a unei comunicări atente pe acest subiect, punând accent pe relevanța formatelor regionale de cooperare (ex: Centrul SELEC de la București).

În cadrul unei întâlniri informale a miniștrilor de externe cu partenerii estici, discuțiile s-au concentrat pe modalitățile practice de consolidare a rezilienței în vecinătatea UE, în special pe dimensiunea securității, în pregătirea summit-ului Parteneriatului Estic din 24 noiembrie, de la Bruxelles. Cu acest prilej, oficialul român a evidențiat necesitatea întăririi cooperării în domeniul securității, concomitent cu menținerea angajamentului UE în sprijinul proceselor de reformă din statele partenere, pe palierele politic și economic.

Discuțiile comune ale miniștrilor de externe cu miniștrii apărării, desfășurate la 7 septembrie 2017, au fost dedicate implementării pachetului privind apărarea europeană și au vizat aspecte concrete privind Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) și Fondul European de Apărare (EDF). A reieșit sprijinul general pentru avansarea dosarului, de o manieră care să permită consolidarea dimensiunii de apărare a UE prin aportul cât mai multor contribuții naționale. În intervenția sa, șeful diplomației române a arătat relevanța consolidării dimensiunii de securitate și apărare a UE, apreciind caracterul incluziv și pragmatic al propunerilor formulate de Franța și Germania, precum și necesitatea întăririi relației de cooperare UE-NATO.

În marja reuniunii Gymnich, ministrul Teodor Meleșcanu a avut o întrevedere cu Johannes Hahn, comisar european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, care a prilejuit un schimb de opinii privind stadiul și perspectivele relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. A fost subliniată importanța implementării Acordului de Asociere și a continuării de către Chișinău a procesului de reforme și de modernizare, în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat susținerea fermă și consecventă a României pentru parcursul european al Republicii Moldova.