Publicat: 29 Ianuarie, 2018 - 19:55

Update: Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut luni, 29 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, o alocuţiune în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Guvernului României.

Vă prezentăm în continuare transcrierea alocuţiunii:

"Domnule Preşedinte al Senatului,

Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

Domnule Preşedinte al Curţii Constituţionale,

Doamnă Prim-ministru,

Doamnelor şi domnilor miniştri,

La doar un an de la alegerile parlamentare, am ajuns deja la al treilea Cabinet PSD-ALDE, după un dublu eşec cu guvernele anterioare.

În mod sigur, nu aceasta este performanţa pe care o aşteptau românii. Sper că, odată cu învestirea celui de-al treilea Executiv propus de majoritatea parlamentară, să înceteze şi această ţopăială guvernamentală, care a dus anul trecut la degradarea climatului social şi la o stare de spirit care nu poate fi benefică dezvoltării unei societăţi.

După alegerile parlamentare din 2016, nu am avut parte nici de coerenţă la nivelul politicilor publice, nici de garanţia că valorile şi preocuparea faţă de cetăţean sunt cele care stau la baza actului de guvernare.

Dimpotrivă, este o discrepanţă majoră între promisiunile cu care partidele coaliţiei majoritare au venit în faţa românilor şi situaţia în care ne aflăm, cu două guverne eşuate şi cu degringoladă accentuată la nivelul tuturor sistemelor publice.

Nu vedem progrese notabile în sănătate şi în educaţie. Marile proiecte de infrastructură impresionează prin absenţă, iar în justiţie schimbarea legislaţiei a fost forţată, ignorând argumentele întregului sistem judiciar, dar şi numeroasele critici venite inclusiv de la partenerii noştri externi.

Există o linie roşie pe care guvernanţii şi decidenţii majorităţii nu au voie să o depăşească. Afectarea independenţei justiţiei este de neacceptat!

Coaliţia aflată la putere nu trebuie să ignore semnalul transmis de sute de mii de români, care de un an de zile continuă să susţină în stradă statul de drept.

În domeniul politicii fiscale, schimbările anunţate şi operate au bulversat populaţia şi mediul de afaceri.

În loc să fie simplificate lucrurile, iar veniturile salariaţilor să fie majorate, ne confruntăm cu incertitudini care riscă să degenereze în instabilitate financiară şi dezechilibre economice majore. În locul promisiunilor de creştere a salariilor, mulţi angajaţi reclamă astăzi că, de fapt, salariile lor vor scădea.

Vă începeţi, iată, mandatul sub auspicii dintre cele mai nefavorabile. Aveţi o misiune dificilă, va trebui să convingeţi, plecând cu un capital de încredere redus, generat în primul rând de erorile politice şi administrative făcute de precedentele două cabinete.

Preluaţi, aşadar, din start şi factura eşecului celor două guverne anterioare, propuse tot de această majoritate, şi aveţi, cu atât mai mult, obligaţia să depuneţi toate eforturile pentru ca lucrurile să revină pe făgaşul normal.

S-a irosit prea mult timp şi s-au ratat numeroase oportunităţi tocmai pentru că promisiunile din campania electorală privind creşterea prosperităţii cetăţenilor şi servirea binelui comun au fost ignorate încă de la început.

Este o situaţie care a generat numeroase efecte negative în economie şi societate, iar lucrurile trebuie îndreptate urgent.

2018 este anul în care celebrăm Centenarul României moderne şi un moment unic în existenţa naţiunii române.

Este nevoie de solidaritate, de unitate, de coerenţă la nivelul societăţii, nu doar pentru a marca aşa cum se cuvine împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, ci pentru a trasa, în primul rând, direcţiile României viitoare.

Nu avem, până astăzi, proiecte majore care să reunească principalii actori din societate. Avem, în schimb, mari aşteptări din partea românilor.

Cetăţenii aşteaptă o direcţie clară, neechivocă, în acord cu năzuinţele de întărire a statului de drept, de eliberare a instituţiilor de sub ameninţarea corupţiei.

Oamenii îşi doresc prosperitate într-o ţară în care politicienii respectă cetăţenii, o ţară care ştie ce vrea şi încotro se îndreaptă.

Sunt lucruri pe care puterea politică de după alegerile din decembrie 2016 nu a vrut sau nu a fost capabilă să le livreze până acum.

Este responsabilitatea dumneavoastră să o faceţi!

Vă urez, în acest sens, mult succes!"

 

Update: Preşedintele României, Klaus Iohannis, susţine un discurs după ceremonia de învestire a Guvernului Dăncilă:
- Sper să înceteze şi această ţopăială guvernamentală.
- Este o discrepanță majoră între promisiunile partidelor din opoziție și actuala situație, cu două guverne eșuate. 
- În justiție, schimbările au fost forțate. Există o linie roșie care nu trebuie depășită.
- Schimbările fiscale au bulversat mediul de afaceri. Ne confruntăm cu incertitudini care riscă să ducă la dezechilibre. Sper să se revină pe făgașul normal.
- Românii au mari așteptări, își doresc prosperitate, o țară în care politicienii respectă cetățenii.
- Este responsabilitatea dvs. să o faceți, vă doresc mult succes.
- Marile proiecte de infrastructură impresionează prin absenţă.

Membrii Guvernului condus de către Viorica Dăncilă au depus jurământul de învestitură în funcţie, la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu și celui al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 29 ianuarie a.c., decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componenţă:
- Vasilica-Viorica Dăncilă - Prim-ministru;
- Paul Stănescu - Viceprim-ministru, Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice;
- Graţiela Leocadia Gavrilescu - Viceprim-ministru, Ministrul mediului;
- Viorel Ştefan - Viceprim-ministru;
- Ana Birchall - Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României;
- Carmen Daniela Dan - Ministrul afacerilor interne;
- Teodor-Viorel Meleşcanu - Ministrul afacerilor externe;
- Mihai-Viorel Fifor - Ministrul apărării naţionale;
- Eugen Orlando Teodorovici - Ministrul finanţelor publice;
- Tudorel Toader - Ministrul justiţiei;
- Petre Daea - Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale; 
- Valentin Popa - Ministrul educaţiei naţionale;
- Lia-Olguţa Vasilescu - Ministrul muncii şi justiţiei sociale;
- Dănuţ Andruşcă - Ministrul economiei;
- Anton Anton - Ministrul energiei;
- Lucian Şova - Ministrul transporturilor;
- Rovana Plumb - Ministrul fondurilor europene;
- Ştefan-Radu Oprea - Ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat;
- Sorina Pintea - Ministrul sănătăţii;
- George Vladimir Ivaşcu - Ministrul culturii şi identităţii naţionale;
- Ioan Deneş - Ministrul apelor şi pădurilor;
- Nicolae Burnete - Ministrul cercetării şi inovării;
- Petru Bogdan Cojocaru - Ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale;
- Ioana Bran - Ministrul tineretului şi sportului;
- Bogdan Gheorghe Trif - Ministrul turismului;
- Natalia-Elena Intotero - Ministrul pentru românii de pretutindeni;
- Viorel Ilie - Ministru pentru relaţia cu Parlamentul;
- Victor Negrescu - Ministrul delegat pentru afaceri europene.