27 ianuarie 2022

Meniu personalizat: pentru ”bufnițe” și ”ciocârlii”

atmosfera pixabay
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Suntem diferiți. Valabil și în privința regimului de somn: unii ar dormi până spre prânz, dacă s-ar putea. Alții se trezesc cu noapte în cap chiar și în zilele libere, când nici nu sună deșteptătorul, nici nu le cântă cocoșul. Cei din prima categorie sunt numiți, în glumă, ”bufnițe”. Ceilalți sunt ”ciocârlii”. Fiecare cu propriul ceas biologic. Care, tic-tac, indică și meniul care îi ține în formă optimă

 Pentru ”bufnițe”

Mic dejun: cu greu te-ai prelins din pat. N-ai nici chef, nici timp să mănânci ceva – ești în întârziere. Ca de obicei. Aliații tăi sunt lichidele: 200 ml de suc proaspăt de portocale, un pahar mare cu apă și o cafea.

Gustare: pe la ora 11 stomacul începe să-și ceară drepturile. Ca să te poți concentra în continuare la lucru ai nevoie de o porție bună de… calciu și minerale antistres: 5 caise uscate și o ceașcă de lapte semidegresat sau un iaurt mic de băut.

Dejun: nu prea ai poftă de mâncare, dar cele trei mese principale din zi trebuie bătute în cuie (la figurat). Alimente ușoare: mozzarella sau doradă cu roșii, spanac cremă, pâine, ananas proaspăt și un ceai.

Gustare: glucide complexe, la ora la care trebuie să dai maximum de randament – o chiflă cu cereale sau cu nuci și un iaurt.

Cină: glucide și proteine din lapte, care favorizează relaxarea și somnul – paste cu sos de tomate, șarlotă cu vanilie, o pară, un pahar cu lapte sau un iaurt/sana/chefir.

Pentru ”cicârlii”

Mic dejun: te trezești devreme și cu acest scop, să savurezi în liniște un mic dejun copios. Ou fiert moale sau jambon, chiflă cu cereale, cafea, suc de portocale. Așa da, să tot înceapă ziua de muncă!

Gustare: pe la ora 11 te ia totuși o foame!!! Se rezolvă cu fibre și proteine care îți asigură ”carburantul” pentru câteva ore – 4 felii (80 g) de pâine integrală unse cu unt, o felie de jambon sau un ou (ce nu ai mâncat la micul dejun), o felie de brânză nu foarte grasă, un kiwi și o ceașcă de ceai.

Dejun: la ce foame îți este, e pericol mare să te arunci pe alimentele cu maximum de calorii! Ocolește capcana: sățioase, dar cu puține calorii sunt și fructele și legumele. Deci: o porție de fasole verde, 2 cartofi copți, o felie de brânză brie sau o friptură la grătar, o felie de pâine, castraveciori acri, cafea.

Gustare: pe la ora 16 ai nevoie de (încă) o mică porție de energie – proteinele stimulează concentrarea: 2 iaurturi sau 1 iaurt cu un baton cu proteine.

Cină: așază-te la masă cât mai devreme, pentru ca digestia să se facă până la ora de culcare. Ca să te scuturi de oboseala de peste zi ai nevoie de omega3: somon fume cu salată de lăptuci, un bol de orez fiert și un măr la cuptor.

Digestie ușoară și somn odihnitor!

 

Articol de Gabriela Boceanu