Publicat: 26 Septembrie, 2020 - 14:58
Share

Acum câțiva ani, România curată a luat partea Clotildei Armand fără rezerve la alegerile locale. Părea că i se făcuse o nedreptate la vot, deși nu s-a dovedit nimic (nu se dovedește niciodată nimic când e vorba de alegeri, numai la referendumul anti-Băsescu, când toată lumea era oricum contra lui Băsescu, s-au băgat oameni în pușcărie). Programul Clotildei nu era nici atunci cine știe ce, plaje pentru nordul Capitalei și alte lucruri de lux. Dar profilul părea just și mai ales eu am susținut și aplaud pe românii care au curaj să voteze străini – e o mândrie pentru mine că noi am putut alege un sas, că susținem un arab (care ne omoară cu stări de alertă), că am ales o franțuzoiacă. E un semn de europenitate a votanților noștri. Bravo lor!

De atunci încoace, cunoscuți din USR mi s-au plâns că nu ne-am ales franțuzoaica bine să facem exerciții de cât de puțin naționaliști suntem noi. Vederile ei, de exemplu, nu par fi așa de puțin naționaliste ca ale noastre și e o ironie că a ajuns în grupul unde e partidul lui Macron. Deși foarte articulată contra corupției la români, Clotilde conducea pe atunci o firmă franceză creată de stat ca să profite din ajutoarele internaționale – un gen de parazitism frecvent în industria de dezvoltare, dar la drept vorbind odios. Greu să critici profitul din bani publici de pe o poziție instituționalizată de profit din bani publici și mai ales din bani care ar trebui să ajute țări sărace. Firma cu pricina a ajuns și pe lista neagră a Băncii Mondiale, că de fomistă ce era a mai încercat și să obțină proiecte pe căi neortodoxe. Pe urmă, Clotilde a ajuns în Parlamentul european și am remarcat vreo două poziții de ale ei pozitiv – apărând Estul de dubla măsură și ipocrizia occidentală, poziții cum românii nu prea iau, unii că sunt prea speriați și cu o atitudine de nativi care nu îndrăznesc să spună vreo vorbă contra colonizatorilor lor, alții, dimpotrivă, că nu ar fi credibili, fiind anti-europeni în general.

Gluma însă văd că devine serioasă și Clotilde a reușit cumva să își securizeze poziția de candidat unic al dreptei ca și cum ar avea vreo legitimitate în sectorul 1. Trebuie spus că deși sunt proprietar și în Tiergarten-Mitte cît durează anul academic, sunt un cetățean al sectorului 1 București – acolo merg la demonstrații, am procese contra autorităților abuzive ca să susțin alte ONG-uri sau grupuri de cetățeni, am dosare foto de case protejate pe care soțul meu le monitorizează etc. Nu pot face doi pași prin cartier când sunt acasă fără să mă oprească lumea să îmi povestească una sau alta. Clotilde nu e o obișnuită a acestor adunări locale, care au, din păcat­e, puțini participanți (pe vremea lui Oprescu, când se punea în dezbatere la PMB cîte un plan zonal, mă uitam cu groază la comentariile online, erau 3-4 persoane doar, Nicușor Dan, Roxana Wring și vreun arhitect – cînd se făcea în sală era goală sala).

Probabil această lipsă de interes a unui cartier care a devenit mai mult de firme decît de oameni, plus case de închiriat și cîrciumi, contribuie la oferta slabă care se vede la Sectorul 1. Nu am găsit nicăieri programul Clotildei, doar acest interviu. Care arată clar lipsa de idei și de priză a candidatei noastre la sectorul 1 (bașca faptul că spune că citește Machiavelli și îi place Gladiatorul lui Ridley Scott, persoana de la comunicare care a completat aceste preferințe ar trebui dată afară neîntârziat, am râs cu lacrimi). Va termina investițiile începute de precedentul primar (fără nicio îndoială, acesta, un pesedist, a fost nul, la fel și investițiile lui, deci acesta e un non-program). Problema ar fi traficul (nu e clar pentru cine – deși dacă vedeți cum scaunele mele albe din balconul de deasupra bulevardului Lascăr Catargiu devin negre în 24 de ore vezi că de fapt consecințele traficului sunt problema).

Ce facem cu poluarea din sectorul 1? Lăsăm toate mașinile să treacă pe la noi, indiferent de zi și de oră, pe gratis? Continuăm ca acum, cu nicio diferență la parcare între rezidenți și nerezidenți (inclusiv flotile ale firmelor înmatriculate în Ilfov), iar după aceea să ne mirăm că nu e loc pe trotuare de pietoni? Primarul Tudorache nu a fost capabil să vină cu o idee cum să rezolve cu parcarea – în cooperare cu primăria generală au naționalizat spațiul și au făcut o aplicație mizerabilă, când nu au vândut loc cu loc la întreprinzători, fără să fie în stare să se consulte pentru a da o regulă. Soluțiile nu lipsesc, există planuri pentru tot Bucureștiul făcute de consultanți străini pe bani europeni, dar trebuie să le citească și candidații. Dacă la ora asta nu au nici o idee, cînd or să o capete? Înțeleg, trebuie să mobilizăm lumea anticiuma roșie și a familiei Pandele, OK, dar unde a planul ca să nu mai fie Sectorul 1 ocupat de Voluntari (că e, și nu neapărat de bieții taximetriști de acolo, ci și de conducătorii de SUV-uri negre cu număr de Ilfov parcate în Sectorul 1)? Ce facem cu piețele distruse de Oprescu și Chiliman (că veni vorba, măcar în campania electorală să ne amintim că după arestări cu tam-tam, amândoi sunt încă liberi, iar politicile lor sunt continuate și azi, că în loc de construit locuri de parcare cheltuim bani anvelopînd locuințele unora pe banii statului de către firme favorite). Dar nu banii au lipsit pentru locurile de parcare, ci viziunea, lipsa unui proiect coerent și a curajului de a reduce numărul de mașini care tranzitează sau parchează în Sectorul 1. În piața Matache nu s-a putut asfalta parcarea improvizată de opt ani, în Amzei imobilul pieței, scump comandat, ar putea fi făcut parcare pe trei etaje decât să stea gol de atâția ani (ideea de a-l da în concesiune la Kaufland sau altcuiva capabil să transforme un spațiu nu le vine), dar primăria de sector aprobă să avem un Mega Image la trei case în schimb (dar nu mai există brutării și măcelării de calitate etc). Clotilde evident nu are idee de toate astea, altfel ar spune ceva! Și se bazează că votanții care au mai rămas (puțini, că firmele nu votează) sunt captivi anti-PSD, pensionari care au recuperat imobile și, deci, sunt în tabăra noastră, a proprietarilor, chiriași de lux pe chiriile mari și deci o vor vota oricum.

O să o votăm în orice condiții pe Clotilde, fără să ne spună ce va face cu parcările, cu piețele, cu trotinetele, fără să ne explice măcar de ce se dublează în două roluri (chiar nu era nimeni din Aectorul 1 în USR, de exemplu de ce nu a candidat fosta mea studentă Ana Ciceală aici, îi făceam campanie, a dus greul anti-PSD în Consiliu)? Fără măcar să enumere problemele și să spună că va consulta rezidenții, ce să mai spun să ofere soluțiile echipei ei la ele? Și echipa care e? Care e arhitectul Clotildei (că arhitecții noștri descopăr peste vară că nu sunt cu ea, deși nu sunt cu PSD, săracii). Candidatura ei sună  a decizie de putere și notorietate, fără nicio bază, iar liberalii fiind la rândul lor zero barat la oameni în București, au înghițit gălușca. Și zău că vă aduceam eu de la pensie, dacă nu din altă parte, zece candidați competenți, născuți în Sectorul 1 și de meserie!

Să o votăm că altfel iese PSD? Care PSD? Că la campania de cumpărare plus șantaj a guvernului Orban, pariez că dacă iese Tudorache la două luni după alegeri se mută în PNL, deci nu asta e problema noastră.

Problema noastră e să obținem ceva de la candidații ăștia. Dacă nici măcar la promisiuni nu sunt competenți, ce realizări să așteptăm?

Topic: 

Format: