18 septembrie 2021

Merkel a confirmat dorința Germaniei de a păstra tranzitul de gaze prin Ucraina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Germania susține conducta de gaz Nord Stream 2, dar își confirmă sarcina de a păstra tranzitul de gaze prin Ucraina, a declarat Cancelarul german Angela Merkel într-o conferință de presă, la Varșovia, cu prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki.

„Am precizat încă o dată că sarcina noastră este să menținem statutul Ucrainei de partener de tranzit (pentru gaze). Acordul nostru cu Statele Unite vizează acest lucru „… Am spus că susținem Nord Stream 2”, a spus Merkel.

Subiectul menținerii tranzitului prin Ucraina după expirarea actualului acord dintre Moscova și Kiev va rămâne o prioritate pentru viitorul guvern al Germaniei, a adăugat ea.

În timpul discuțiilor purtate la mijlocul lunii iulie, președintele SUA Joe Biden și cancelarul german Angela Merkel nu au reușit să-și rezolve diferențele cu privire la conducta de gaz Nord Stream 2. Au convenit că Rusia nu ar trebui să utilizeze conducta ca „armă” împotriva vecinilor săi și că Ucraina nu ar trebui să piardă veniturile din tranzitul de gaze rusești. O declarație comună a Statelor Unite și a Germaniei vorbește despre necesitatea prelungirii contractului de tranzit dintre Gazprom și Naftogazul ucrainean după 2024, pentru 10 ani. În același timp, Statele Unite au abandonat sancțiunile suplimentare împotriva participanților la construcția gazoductului.

 

Redactor Ciprian Pop