20 ianuarie 2022

Mesajul Colegiului Medicilor din România în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Astăzi marcăm cu toţii Ziua Mondială a Sănătăţii. De peste şapte decenii, 7 aprilie este momentul în care le spunem la „La mulţi ani!” şi le mulţumim tuturor cadrelor medicale, care îşi dedică zi de zi şi clipă de clipă îngrijirii şi salvării vieţilor omeneşti. Este momentul în care societatea îşi arată aprecierea pentru eforturile depuse de aceştia.

Iată că este al doilea an consecutiv în care marcăm Ziua Mondială a Sănătăţii într-un context care ne pune la grea încercare pe noi toţi deopotrivă: pandemia de COVID-19. Şi este, poate, pentru prima dată când medicii sunt numiţi şi priviţi de o parte dintre români drept torţionari şi asasini, când medicii sunt huiduiţi şi acuzaţi că au uitat principiul călăuzitor „Primum non nocere”. Medicii sunt nevoiţi să asculte aceste acuzaţii deşi, de peste un an de zile, au luptat pentru fiecare pacient, iar mulţi dintre ei au ajuns în pragul burnout-ului.

Din păcate, diviziunile afectează chiar şi corpul medical. Constatăm cu tristeţe că există medici care aleg să ignore medicina bazată pe dovezi. Acestora le amintim că ghidurile şi protocoalele au în spate cercetări şi analize riguroase şi că direcţiile prevăzute de acestea s-au dovedit, din informaţiile existente la acest moment, a fi cele mai eficiente pentru pacienţi. Şi pentru aceştia lansăm un nou apel la responsabilitate.

Suntem pentru dialog, dar pentru un dialog ştiinţific.

Aproape un milion de români au fost infectaţi până acum cu SARS-CoV-2. Aproape 25.000 dintre ei au pierdut această luptă.

Sute de mii s-au vindecat. Mulţi pentru că medicii au făcut eforturi supraomeneşti să îi vindece. Cifrele pandemiei zugrăvesc un tablou sumbru – poate mai sumbru decât ne aşteptam vreunul dintre noi anul trecut pe vremea aceasta. Există, însă, şi o speranţă, reprezentată de vaccinare.

„Cu toţii, medici şi pacienţi deopotrivă, am obosit. Dar trebuie să continuăm cu toţii lupta, pentru a putea depăşi această perioadă dificilă şi pentru speranţa că anul viitor Ziua Mondială a Sănătăţii nu va mai sta sub semnul COVID-19. Societatea trebuie să respecte în continuare măsurile de protecţie, să se prezinte la spital atunci când situaţia o impune şi să aibă încredere în cadrele medicale şi în actul medical”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

La rândul lor, medicii trebuie să depună toate eforturile pentru a îngriji pacienţii cu responsabilitate, respectând ghidurile şi protocoalele în vigoare, ce au în spate ştiinţa.

Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România vă urează, dragi colegi, „La mulţi ani!”, să găsiţi în continuare în voi resursele pentru a continua să luptaţi pentru fiecare pacient. Şi vrem să vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut şi faceţi.

Gândurile noastre se îndreaptă astăzi şi către cadrele medicale care au părăsit această lume în acest an. Fiecare dintre voi veţi rămâne în sufletele noastre.