Publicat: 1 August, 2015 - 14:00
Share

În urmă cu 71 de ani, într-o singură zi, la 2 august, cele aproape 3 mii de romi - copii, femei și bărbați - din lagărul familial pentru țigani de la Auschwitz au fost trimiși în camerele de gazare, adăugându-se altfel celorlalte multe mii de romi exterminați în Porajmos, multă vreme uitatul Holocaust al romilor.

În această zi, comunitatea internațională își amintește cu respect de genocidul împotriva romilor, comemorând una din puținele tentative de revoltă împotriva barbariei și dezumanizării, celebrând în același timp solidaritatea, toleranța, înțelegerea între toți cetățenii lumii. 

Guvernul României salută inițiativa societății civile rome din țara noastră de a comemora împreună acest tragic moment din istoria modernă a umanității și invită pe toți cetățenii români să păstreze un minut de reculegere în amintirea victimelor care au pierit fie la Auschwitz, fie în lagărele din Transnistria și de la Bug.

Cu acest prilej, dl. secretar de stat Ciprian Necula va reprezenta Guvernul României  în cadrul evenimentelor de comemorare a victimelor Holocaustului.