3 decembrie 2021

Mesajul Preşedintelui executiv al IICCMER cu prilejul centenarului naşterii Regelui Mihai I al României

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Astăzi, sărbătorim 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I, ultimul suveran al României, ultimul monarh din ţările Europei de Est, personalitate marcantă care a influenţat decisiv cursul istoriei.

Regele Mihai rămâne şi astăzi în amintirea multor români ca un simbol al democraţiei, al luptei anticomuniste, al speranţei, un exemplu de modestie, demnitate şi dragoste de ţară.

Încă de la o vârstă fragedă, i s-a pus pe umeri o responsabilitate imensă, de care s-a achitat din plin. Deciziile sale ferme, rezistente la presiunile acute ale vremurilor, au schimbat decisiv cursul istoriei.

Prin hotărârea şi prin curajul cu care s-a opus instalării regimului comunist s-a transformat într-un simbol naţional al rezistenţei şi, finalmente, într-unul dintre principalele obstacolele din calea sovietizării României.

A fost forţat de liderii comunişti să abdice, a fost alungat din ţară şi nedreptăţit constant de către cei pentru care istoria contrafăcută de comunişti a reprezentat Adevărul. Cu toate acestea, dragostea sa de ţară a rămas neştirbită, Regele Mihai I reprezentând un pilon important de care românii şi-au legat speranţele în perioada comunistă.

A acţionat neobosit în slujba ţării sale: aflat în exil, a sprijinit Comitetul Naţional Român, Fundaţia Regală Universitară Carol I şi activitatea partidelor democratice din exil, a transmis unor lideri politici marcanţi scrisori în care a apărat interesele poporului român, a acordat interviuri publicaţiilor şi postului de radio Europa Liberă. A luptat pentru România toată viaţa, indiferent că se afla în exil sau era întors din drum de la aeroport, cum s-a întâmplat în primii ani după Revoluţie.

Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană şi a încurajat respectarea drepturilor omului, a adevărului istoric, consolidarea statului de drept şi a democraţiei în ţara noastră.

S-a stins din viaţă la 5 decembrie 2017, la Aubonne, Elveţia, deşi pentru mulţi dintre români Regele va rămâne viu pentru totdeauna”.