29 noiembrie 2021

Mesajul Preşedintelui României, Klaus Iohannis, transmis cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis marţi, 20 iulie 2021, un mesaj cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Astăzi, cu prilejul Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, pe care o sărbătorim odată cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, onorăm memoria tuturor eroilor care, de-a lungul istoriei noastre, şi-au pus viaţa, cu dăruire, curaj şi abnegaţie, în slujba „Aripilor Româneşti”.

Îi celebrăm, totodată, pe constructorii de aeronave, inginerii şi tehnicienii, care, prin spirit inovator, patriotism, inteligenţă şi pasiune, au creat şi menţinut prestigiul aeronauticii româneşti.

Este o zi dedicată şi lucrătorilor din domeniul aviaţiei civile, atât cea de transport, cu misiuni dificile în timpul actualei pandemii de COVID-19, cât şi cea utilitară şi sportivă, care îşi aduc contribuţia la dezvoltarea economiei ţării noastre şi la progresul sportului aviatic.

Forţele Aeriene ale României sunt astăzi o categorie modernă de forţe ale armatei, cu structuri aflate în plin proces de consolidare a capacităţii operaţionale, ca urmare a creşterii, în ultimii ani, a cheltuielilor pentru Apărare până la 2% din PIB, precum şi a introducerii în dotare a noi tipuri de aeronave de ultimă generaţie şi a unor sisteme performante de armament.

Forţelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacităţii de apărare a ţării noastre, fiind apte să execute misiuni complexe de apărare a spaţiului aerian al României, să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanţă, precum şi misiuni de salvare-evacuare şi pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale, în sprijinul autorităţilor civile, la nivel naţional sau local.

Această categorie de forţe ale Armatei execută însă şi misiuni în cadrul NATO, conform misiunilor şi obligaţiilor pe care şi le-a asumat ţara noastră, militarii Forţelor Aeriene fiind, astfel, foarte buni ambasadori ai României, apreciaţi de aliaţii şi partenerii noştri.

Dragi aviatori şi membri ai Forţelor Aeriene,

Îmi exprim preţuirea şi respectul faţă de performanţele dumneavoastră profesionale, faţă de spiritul de sacrificiu, patriotismul şi dorinţa de auto-depăşire care vă animă.

Sunteţi cei care, cu dăruire, aţi transformat zborul şi apărarea spaţiului aerian al României într-o adevărată pasiune. Aceasta presupune o pregătire continuă, antrenament şi dăruire.

Vă doresc multă sănătate, succes şi vă asigur de întreaga mea apreciere!

La mulţi ani!