Publicat: 23 Februarie, 2016 - 14:05

Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, alături de partenerii săi, Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și Reprezentanța Comisiei Europene în România, lansează a treia ediție a proiectului 'Călătoria mea multiculturală', pentru a marca Ziua Internațională a Limbii Materne.

Proiectul își propune două secțiuni: un concurs dedicat elevilor și un seminar intercultural pentru cadrele didactice. Concursul dedicat elevilor este cuprins în Calendarul concursurilor școlare al  Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Echipe multietnice (reprezentanți ai  minorităților și majorității), formate din minimum 10 elevi, vor fi implicate în desfășurarea unor activități nonformale/practice, mese rotunde, dezbateri, ateliere practice în care își vor face cunoscute meseriile tradiționale, ale minorității/minorităților din care provin și vor transmite un mesaj factorilor responsabili pentru păstrarea patrimoniului cultural al fiecărei minorități. Activitățile se vor desfășura în limba română și se vor finaliza la fiecare nivel primar/gimnazial/liceal, cu o poveste/scenetă/interviu sau film despre o meserie tradițională.

Etapa județeană a concursului se va desfășura în cadrul programului 'Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!', iar etapa națională va avea loc la  Bistrița Năsăud, în perioada 26-29 mai 2016.

Cadrele didactice coordonatoare, prezente la etapa națională, vor participa la un seminar cu tema 'Interculturalitatea — noi perspective în învățământul românesc'.

Derularea proiectului 'Călătoria mea multiculturală', care reprezintă un bun exemplu de multiculturalitate și multilingvism, va contribui într-o mare măsură la dezvoltarea competențelor transdisciplinare și va pune în valoare învățământul în limbile minorităților naționale prin metode nonformale și activități practice.

Conferința Generală UNESCO a proclamat Ziua Internațională a Limbii Materne, în noiembrie  1999,   în scopul de a promova atât diversitatea lingvistică și culturală, cât și multilingvismul. Începând cu anul 2000, în fiecare an, pe 21 februarie, această zi este sărbătorită de toate instituțiile care militează pentru revigorarea bogatei diversități culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacțiune și înțelegere între diferite popoare.

BIROUL DE COMUNICARE

MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE ȘI CERCETĂRII ȘTIINȚIFICE

BUCUREȘTI, ROMÂNIA