Publicat: 30 Octombrie, 2016 - 11:44
Share

Campanii antifumat în Siria, în mijlocul celui mai sângeros război din ultimii ani, conferințe în Turkmenistan și Rusia, țări unde nu există democrație sau presă independentă, acuzații grave de fraudă și corupție apărute în urma unui audit al Națiunilor Unite, toate arată că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se îndepărtează din ce în ce mai mult de problemele lumii reale, aruncându-se obsesiv într-o luptă redusă la absurd cu singura problemă a umanității – fumatul. Iar suspiciunile de „malpraxis” se înmulțesc.

Pentru prima dată, la Conferința părților din cadrul Convenției cadru pentru controlul tutunului, organizată la New-Delhi (India), vor participa doar autorități din domeniul sănătății. Fără reprezentanți ai altor Ministere, fără Vamă sau Poliție, fără presă. În ciuda faptului că țigările sunt un produs legal, trec prin puncte vamale, sunt taxate și intră în planificările bugetare ale tuturor statelor lumii. Să fie însă la mijloc doar sănătatea publică? Dacă luăm în calcul că reprezentantul României la OMS este într-un grav conflict de interese, că ONG-urile antitutun își desfășoară activitatea în sediul Asociației române a producătorilor de medicamente generice, iar plasturii cu nicotină au fost deja propuși să intre pe listele de medicamente compensate, la presiunea diverselor organizații civice de fațadă, e mai mult decât evident că miza constă într-o serie de interese personale sau de grup, după caz, fără nici o legătură cu sănătatea publică.

 

La conferința din acest an a părților semnatare ale Convenției cadru pentru controlul tutunului (Framework Convention Tobacco Control – FCTC), care se va desfășura în noiembrie la New Delhi (India), se dorește „maximizarea transparenței”. Cum? În spatele ușilor închise și prin excluziune, sub pretextul articolului 5.3 al Convenției, care recomandă asigurarea protecției politicilor de sănătate referitoare la tutun împotriva intereselor industriei de profil, dar în condițiile legislațiilor naționale (iar marea majoritate a acestora prevăd, ca și în cazul României, asigurarea transparenței reale și a consultărilor). Așadar, pe lângă excluderea a priori a reprezentanților companiilor de tutun, nu vor fi primiți la lucrări nici delegați ai Ministerelor Agriculturii, Finanțelor sau Economiei, chiar dacă printre obiectivele Convenției cadru se află și identificarea unor alternative economice pentru cultivatorii de tutun sau politici de taxare a țigărilor. Și nu vor fi admise nici autoritățile cu atribuții în combaterea contrabandei, contrafacerii și a comerțului ilegal cu țigarete, cu toate că pe agenda Convenției se află și reducerea pieței negre. Deși alcătuirea delegației unui stat național la o conferință aferentă unui Tratat internațional este o chestiune de suveranitate națională a țării respective, OMS încalcă dreptul internațional și legislațiile naționale. Dar, cui îi pasă, când e vorba de o cauză nobilă?

 

Declarația de interese – una declarăm, alta fumăm

 

Comisia Europeană, care pregătește mandatul UE pentru reuniunea de la New Delhi, s-a întrunit recent pentru a decide dacă la Conferința părților Convenției cadru să participe doar decidenții din sănătate.

Ca atare, pentru participarea la lucrările OMS din India, membrii delegațiilor vor semna o „declarație de interese", în sensul că nu au nicio legătură cu industria tutunului. Dar, dacă au interese contrare, în alte domenii rivale, ca de exemplu farma? În această privință, declarația „tace".

Astfel, la lucrările Convenției  ar urma să participe doar reprezentanți ai Ministerelor Sănătății, deși industria tutunului e o industrie legală, care aduce la bugetele statelor membre UE taxe de circa 80 de miliarde de euro anual. În numele României, pentru un sector al economiei care virează la buget peste 3 miliarde de euro pe an, va participa, probabil, medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului național Stop fumat. Programul este finanțat din banii proveniți din acciza percepută pe produsele din tutun, pentru ca doamna doctor să poată prescrie medicamentele antifumat cărora le face reclamă pe internet (https://www.youtube.com/watch?v=8DTBIzwwj9I). Ce ar putea scrie doamna Ciobanu în declarația de interese? Că nu are nici o legătură cu industria tutunului, desigur. Cât despre interese...

 

W.H.O. are you?

  

La lucrările de la New Delhi nu va fi primită nici presa. Situație care, poate, nu e chiar atât de deranjantă pentru media din țările în care își organizează conferințele OMS (WHO-World Health Organization). Fiindcă nu prea s-a auzit de presă liberă în Rusia sau Turkmenistan, și nici India nu e un exemplu prea bun. Însă ziariștii din țările care finanțează OMS cu sume importante nu sunt deloc încântați de situație. Potrivit Huffington Post, opacitatea OMS, precum și acuzațiile de fraudă ieșite la iveală chiar din interiorul organizației, în urma unui audit intern, nu fac altceva decât să crească suspiciunile în privința corupției și a unor interese ascunse (http://www.huffingtonpost.co.uk/david-williams1/who-world-health-organisation_b_11581696.html, vezi si http://dailycaller.com/2016/05/31/fraud-corruption-harassment-charges-rise-inside-world-health-organization/)

„OMS este la răscruce și trebuie să îmbrățișeze valorile transparenței, incluziunii, democrației și bunei guvernanțe. Prea des, în ultimii ani, aceste valori au fost neglijate, lăsate la o parte sau călcate în picioare",  scrie Huffington Post.

Cu toate că la lucrările Convenției cadru pentru controlul tutunului nu participă presa și, așadar, nu sunt supuse criticii, derapajele OMS nu sunt trecute cu vederea. The Sun, în articolul „W.H.O. are you”, dă glas furiei plătitorilor de taxe care finanțează organizația, pentru că în mijlocul celui mai sângeros război din ultimii ani, OMS a ales să ajute sirienii altfel cum decât… printr-o campanie antifumat! De precizat că Statul Islamic îi decapitează, mutilează și torturează pe cei prinși fumând.  Alex Wild, reprezentantul TaxPayers’ Alliance observă, pe bună dreptate: „E incredibil că OMS s-a apucat sa dea lecții sirienilor despre riscurile fumatului, în timp ce aceștia trăiesc cu frica teroriștilor criminali sub raidurile bombardamentelor... Dacă OMS va continua cu astfel de campanii condescendente, lipsite de bun-simț, guvernul Marii Britanii va trebui să reconsidere alocarea banilor plătitorilor de taxe către acești indivizi" (https://www.thesun.co.uk/news/1290261/fury-as-world-health-organisation-launch-campaign-to-warn-syrians-about-dangers-of-smoking-as-they-flee-isis/ )

 

OMS anunță cu mândrie pe pagina de web primirea unui premiu din partea Turkmenistanului. OMS a și organizat o conferință în această țară, „recunoscută” pentru principiile democratice și libertatea de expresie, unde s-a obținut însă o speranță de viață mai mare, dat fiind că, în Turkmenistan, a fost interzisă vânzarea de produse din tutun. Ipocrizia autorităților din Turkmenistan, care de fapt nu dau doi bani pe viața propriului popor, nu poate fi egalată decât de cea a oficialilor OMS! (http://www.euro.who.int/en/about-us/regional-director/news/news/2015/07/who-receives-turkmenistan-state-award-for-collaboration-in-public-health).

 

Dar, să privim la ce face OMS mai aproape, în Republica Moldova. De exemplu, un proiect coordonat de OMS pentru care ONG-urile au tocat milioane de dolari a fost „Îmbunătățirea Managementului Mobilității Cadrelor Medicale din Republica Moldova”. Potrivit today.md, obiectivul general al acțiunii constă în consolidarea capacității Republicii Moldova în domeniul migraţiei/mobilităţii  cadrelor medicale și îmbunătățirea cadrului pentru migraţia legală între Republica Moldova și ţările UE (…). De fapt, OMS se ocupă în țara vecină, pe lângă campaniile antifumat, de exportul medicilor, dat fiind că cei din UE nu se înghesuie să vină la Chișinău.

Tot în Moldova, în ciuda activității susținute a OMS, numărul de fumători, în special în rândul tinerilor, crește de la an la an, „fapt ce demonstrează încă o dată că fondurile organizației sunt cheltuite irațional, nu este exclus că pe bază clientelară, iar programele acesteia sunt ineficiente”. Conform aceleiași surse, organizația americană Reason Foundation analizează activitatea Convenției cadru și concluzionează că, din 2005, de când aceasta a intrat în vigoare, numărul fumătorilor în lume a crescut, în special în China și în alte state sărace, care de fapt sunt principala țintă a OMS. Peste Prut, „OMS a premiat un deputat care a votat legea antifumat, deși nici măcar nu s-a interesat cum este aplicată legea, care sunt efectele și dacă nu cumva sunt total diferite de cele scontate. Deoarece numărul fumătorilor nu a scăzut deloc, doar că nu mai fumează prin baruri, dar la colțurile clădirilor, pe unde mamele își duc copiii la școală sau la grădiniță. De fapt, activitatea OMS poate fi comparată cu cea a colhozurilor din perioada sovietică – undeva la centru s-a decis, iar fiecare trebuie să îndeplinească comenzile raportat la nivel local. Nimeni nu se interesează de particularitățile fiecărei țări în parte. Important este să fie îndeplinit planul, ca șefii organizației cu salarii care ar putea întreține locuitorii a două sate, să aibă ce raporta”.( http://www.moldova.org/scandal-international-programele-antifumat-ale-organizatiei-mondiale-sanatatii-nu-fac-decat-sa-creasca-numarul-de-fumatori/)

 

Să privim încă și mai aproape și să vedem ce face OMS în România. O premiază pe deputata Aurelia Cristea și pe medicul „tabacolog" Magdalena Ciobanu pentru legea antifumat, în plin scandal al dezinfectanților diluați și al bebelușilor morți in spitale. Apoi, premiază Coaliția România respiră, formată din mai multe ONG-uri finanțate netransparent, care își desfășoară activitatea în sediul unei Asociații a producătorilor de medicamente. De altfel, la întrunirile publice de la Parlament, Ramona Brad, reprezentanta numitei Coaliții (susținătoare a legii antifumat și a programului România fără tutun până în 2035), trece la datele de contact o adresă de e-mail a firmei de PR pentru farma, la care lucrează. Îmbinăm utilul cu plăcutul, cauza nobilă cu profitul, nu? Cui oferă OMS legitimitate? (Foto)

 

Se pare că lucrările Convenției cadru trebuie ascunse atât de bine de inamicul public numărul unu, companiile de tutun, încât toate principiile transparenței, ale dialogului și ale democrației pot fi călcate în picioare. Ce au de ascuns până la urmă cei care participă la lucrări? Strategiile antitabac sunt bine cunoscute și nu mai surprind pe nimeni. Și nici includerea pe lista medicamentelor compensate a produselor antifumat sau a plasturilor cu nicotină nu mai e un secret. 

 

Abuzul de putere apare atunci când se pune deasupra individului o cauză nobilă, oricare ar fi ea. Iar sănătatea publică pare a fi tema preferată de toți cei care deviază de la bunul simț: începând cu precursorul Hitler, primul militant antitutun și continuând cu Erdogan, căruia lupta împotriva fumatului i se pare la fel de importantă ca cea împotriva terorismului, dictatorul coreean Kim Jung-un, țarul Putin sau președintele filipinez Rodrigo Duterte, din ordinul căruia au fost împușcați fără judecată peste 3.000 de oameni în scopul eradicării drogurilor. Toți, cu excepția capului de listă, au fost lăudați de OMS, ce le conferă astfel o legitimitate pe care n-ar spera să o primească din partea lumii civilizate, ca să nu mai vorbim de propriile popoare.

 

Ce legitimitate mai are în aceste condiții OMS? Care e de fapt politica acestei organizații a ONU? Cine sunt membrii secretariatului Convenției Cadru? Dar, de ce să ne batem capul? Noi să fim sănătoși …