25 octombrie 2021

Mexicul cere Israelului și Palestinei să înceteze ostilitățile

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luni de la apusul soarelui, 28 de palestinieni – inclusiv 10 copii și o femeie – au fost uciși în Gaza, majoritatea prin atacuri aeriene, potrivit autorităților palestiniene.

Confruntarea dintre Israel și Hamas declanșată după săptămâni de tensiuni la Ierusalim s-a intensificat marți, când Israelul a lansat noi atacuri aeriene împotriva Fâșiei Gaza.

Guvernul Mexicului, prin intermediul Ministerului Relațiilor Externe, a cerut Israelului și Palestinei să înceteze ostilitățile.

„Mexicul îndeamnă părțile implicate să lase deoparte confruntarea, precum și să adopte măsuri care să contribuie la reducerea violenței. De asemenea, face o invitație la dialog „, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat.

„Guvernul și oamenii din Mexic își exprimă condoleanțele rudelor persoanelor care au murit în cele mai recente episoade de violență”.

Confruntarea dintre Israel și Hamas declanșată după săptămâni de tensiuni la Ierusalim s-a intensificat marți, în timp ce Israelul a lansat noi atacuri aeriene împotriva Fâșiei Gaza, la scurt timp luptătorii palestinieni au atacat sudul Israelului cu sute de rachete. Noile evoluții au ucis zeci de militanți și civili în Gaza și cel puțin trei persoane în Israel.

Barajul de rachete lansate din Fâșia Gaza și atacurile aeriene ale Israelului pe teritoriul palestinian au continuat aproape non-stop pe tot parcursul zilei, în ceea ce părea a fi una dintre cele mai intense lupte dintre Israel și Hamas de la războiul din 2014.

Atacul cu rachete a fost atât de puternic, încât sistemul antirachetă, așa-numitul „Iron Dome” din Israel părea copleșit.

Până marți seara, violența a ajuns în orașul Tel Aviv, care a fost lovit cu rachete lansate din Fâșia Gaza. O femeie de 50 de ani și-a pierdut viața. Atacul cu rachete a declanșat sirenele de raid aerian în tot orașul, iar principalul aeroport internațional a fost temporar închis.

Hamas a declarat că a lansat un total de 130 de rachete – cel mai intens atac de până acum – ca răspuns la distrugerea de către Israel a unei clădiri din Gaza. Sunetul focului de rachete se auzea în Gaza.

O rachetă a lovit un autobuz în orașul Holon, la sud de Tel Aviv. Trei persoane au fost rănite, inclusiv o fetiță de 5 ani, iar autobuzul a fost cuprins de flăcări, potrivit surselor locale.

Două femei au fost ucise de rachete trase din Gaza, care au lovit casele lor în orașul Ashkelon, primele decese israeliene în valul actual de violență. Cel puțin alți 10 israelieni au fost răniți de luni seara.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că luptele vor continua pentru o perioadă de timp. Într-un discurs difuzat marți seara la televiziunea națională, Netanyahu a susținut că Hamas și Jihadul Islamic „au plătit și vor plăti un preț ridicat”.

„Această campanie va necesita timp, cu determinare, unitate și forță”, a adăugat el.

Chiar înainte de cele două morți israeliene, forțele armate israeliene au declarat că au decis să trimită întăriri militare la granița cu Fâșia Gaza, iar ministrul apărării a ordonat mobilizarea a 5.000 de rrzerviști.

Locotenentul colonel Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt al armatei, a declarat reporterilor că scopul este de a trimite un „mesaj clar” către Hamas.

Diplomația internațională a venit cu feedback imediat. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut oprirea „spiralei” violenței, a declarat un purtător de cuvânt al ONU. La rândul său, Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit cu ministrul israelian de externe pentru a condamna atacurile Hamas și „a reiterat mesajul important în favoarea opririi escaladării”, a semnalat Departamentul de Stat.

Barajul de rachete și atacurile aeriene au fost precedate luni de ore de ciocniri între palestinieni și forțele de securitate israeliene, inclusiv ciocniri dramatice la complexul moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, un loc sfânt pentru evrei și musulmani. Violența actuală, la fel ca rundele anterioare – inclusiv cea mai recentă intifada sau insurecția palestiniană împotriva Israelului – a fost alimentată de revendicările din fiecare parte asupra Ierusalimului, care este nucleul emoțional al conflictului de lungă durată.

În semn de tulburări crescânde, sute de rezidenți ai comunităților arabe din Israel au participat la demonstrații nocturne pentru a protesta împotriva acțiunilor recente ale forțelor de securitate israeliene împotriva palestinienilor. A fost unul dintre cele mai mari proteste ale cetățenilor palestinieni din Israel în ultimii ani.

În orașul Lod, poliția a folosit gaze lacrimogene după ce persoanele aflate în doliu au aruncat cu pietre asupra ofițerilor de poliție în timpul înmormântării unui arab împușcat de un rezident evreu cu o noapte înainte. Mii de oameni au participat la înmormântare, iar poliția a spus că mulțimea a incendiat o mașină de patrulare, un autobuz și o motocicletă. Doi polițiști au fost răniți.

Israel și Hamas au purtat trei războaie și numeroase bătălii de când gruparea operează in Gaza, din 2007. Rundele recente de lupte s-au încheiat, în general, după câteva zile, adesea ajutate de medierea din culise a guvernelor Qatar, Egipt și a altora.

Redactor Ciprian Pop