Publicat: 11 Decembrie, 2016 - 23:33
Share

Grație siturilor sale naturale și istorice deosebite, România începe să figureze din ce în ce mai des printre recomandările de sejur ale presei britanice. Atracțiile românești nu l-au lăsat nepăsător nici pe celebrul jurnalist Michael Portillo, scriitor și fost ministru în Cabinetul Thatcher, care realizează de mai mulți ani una dintre cele mai urmărite emisiuni de călătorie ale postului BBC.

Renumitul om de televiziune este invitat, în seara zilei de 12 decembrie, de către Institutul Cultural Român din Londra pentru a-și prezenta filmul dedicat României, 'Din Transilvania la Marea Neagră', lansat cu puțin timp în urmă, și pentru a dialoga cu publicul britanic despre experiența sa românească. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ambasada României la Londra, Agenția Națională pentru Turism a României și Asociația Operatorilor în Turism din Londra și va fi deschis printr-o alocuțiune a E.S. dl. Dan Mihalache, ambasadorului României în Marea Britanie. Discuția cu Michael Portillo va fi moderată de directorul ICR Londra, dl. Dorian Branea.

Tot cu acest prilej, în Galeria 'Brâncuși' a Institutului va fi vernisată, în prezența autorului, cunoscutul fotograf Sorin Onișor, expoziția 'Romania: Beams of Beauty', dedicată în special uimitoarelor peisaje montane românești.

'Din Transilvania la Marea Neagră' face parte din seria documentară 'Great Continental Railway Journeys', difuzată de BBC2 începând din 2012, și are ca subiect călătoria lui Michael Portillo prin România, pornind din Brașov și continuând cu Bran, Sinaia, Ploiești, București și Constanța. Lansat de BBC în toamna acestui an, episodul, plin de amănunte istorice bine documentate și repere culturale simbolice, prezintă România în termenii cei mai favorabili, contribuind semnificativ la îmbunătățirea imaginii internaționale a țării noastre.

Bazate pe ediția din 1913 a ghidului britanic de călătorie 'Bradshaw's Continental Railway Guide', în care erau descrise diverse trasee feroviare din Europa, episoadele seriei 'Great Continental Railway Journeys' reprezintă o suită de incursiuni în cele mai spectaculoase colțuri ale continentului. Pentru a-l cita pe Michael Portillo, ghidul evocă 'Munții Carpați cu piscuri albite de zăpadă, defileuri montane, păduri dese cu floră variată și văi luminoase, toate învăluite în farmecul acestei țări romantice. În călătoriile mele, nu am văzut niciunde locuri atât de puțin schimbate în comparație cu descrierea din ghid. Totul este nealterat și dureros de frumos'.

Pentru mai multe detalii despre eveniment, vă rugăm să vizitați www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/.