13 august 2022

Miercuri începe Festivalul Internaţional de Jazz Miercurea Ciuc

a musician plays alto saxophone over the piano with Bokeh light background

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Peste două zile, va începe unul dintre evenimentele must ale verii din Miercurea Ciuc, Festivalul Internaţional de Jazz, care va atrage iubitorii de jazz şi muzică live în regiune cu o ofertă muzicală de excepţie. Pe parcursul celor cinci zile de festival, publicul se va bucura de 14 concerte, jam sessions, spectacole de dans, activităţi şi ateliere meşteşugăreşti pentru copii, pictură jazz şi jazz pub.

Pe 27 iulie, ziua zero a festivalului, miercuri, la ora 19:00, pe scena Petofi din faţa cafenelei Kulissza, două dintre cele mai cunoscute grupuri de improvizaţie din Budapesta, Random Trip şi Seven Seconds In the Future vor avea un concert intitulat VIBE CHANGERS, unde muzicienii locali sunt invitaţi să li se alăture pentru o improvizaţie comună şi un „joc de societate” muzicală.
Joi, 28 iulie, de la ora 17:00, pe scena Petofi din faţa cafenelei Kulissza va concerta trupa FOLKFANTASTIC, care va interpreta muzică urbană inspirată din cântece populare, pe instrumente acustice.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la ora 18:45 pe scena Cetăţii Miko, urmată de trei concerte fantastice. Începând cu ora 19:00, MARA – Caue Project vă va aduce o experienţă muzicală care combină bossa nova cu alte genuri mai puţin cunoscute ale muzicii braziliene, urmată, de la ora 21:00, de KRISZTA POCSAI, o divă de jazz cu o energie copleşitoare şi un gust deosebit pentru jazz, şi BAAZS BAGYI NEW QUARTET, unul dintre cele mai renumite grupuri de jazz din Ungaria. Ziua se va încheia cu un jam session în barul ANT, de la ora 23:00.

Vineri, 29 iulie, de la ora 17:00, trupa EDINA & FRIENDS va deschide ziua pe Scena Petofi din faţa cafenelei Kulissza, cu melodii swing standard din repertoriul internaţional de jazz. De la ora 19:00, pe scena Cetăţii Miko, RVQ – Radu Vâlcu Quintet va întâmpina publicul, cu muzică inspirată din jazz, fusion, muzică clasică şi world music. Ei vor fi urmaţi de trio-ul berlinez GREY PARIS, care ne va aduce muzică de jazz cinematică, electro-acustică, iar de la ora 22:30 va urma NAT OSBORN BAND, al cărui concert se anunţă a fi unul dinamic, cu influenţe muzicale eclectice. Ziua se va încheia cu un jam session de la ora 23:00, în barul ANT.

Sâmbătă, 30 iulie, între orele 11:00 şi 14:00, copiii se pot bucura de program muzical şi ateliere meşteşugăreşti în faţa Cetăţii Miko. De la ora 19:00, pe scena Cetăţii Miko va concerta tânăra cântăreaţă franceză CAMILLE BERTAULT, care a devenit una dintre vedetele lumii. De la ora 21:00, va începe concertul trupei HOT JAZZ BAND, câştigătoare a Premiului Kossuth, care cu siguranţă nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru public, fiind cea mai cunoscută trupă de jazz din Ungaria. Ziua se va încheia cu un jam session în barul ANT, de la ora 23:00.

În ultima zi a festivalului, 31 iulie, între orele 11:00 şi 14:00, copiii se vor putea bucura din nou de program muzical şi ateliere meşteşugăreşti în faţa Cetăţii Miko, iar de la ora 17:00 spectatorii se pot bucura de concertul susţinut de Danics Dora (voce) şi Sinha Robert (chitară) pe scena Petofi din faţa cafenelei Kulissza.

De la ora 19:00, pe scena Cetăţii Miko, va concerta SARIK PETER TRIO, care în ultimul deceniu a devenit unul dintre cele mai populare ansambluri de jazz din Ungaria. Lor li se vor alătura cântăreaţa Luiza Zan, una dintre cele mai interesante şi originale cântăreţe de jazz din Europa şi chitaristul Istvan Gyarfas, unul dintre cei mai buni chitarişti jazz din Ungaria.

De la ora 21:00 urmează pianistul de jazz TIGRAN HAMASYAN, de origine armeană, care îşi va prezenta albumul The Call Within în formulă de trio, cu Marc Karapetian şi Arthur Hnatek. Tigran a început să studieze pianul de la vârsta de 3 ani, iar acum cântă la cele mai prestigioase festivaluri de jazz din lume. Ziua se va încheia cu un jam session la barul ANT, de la ora 23:00.

Pe toată durata festivalului, lângă scena Cetăţii Miko se va desfăşura Jazz-painting, adică pictură pe muzică de jazz. Câţiva elevi ai Liceului de Artă Nagy Istvan vor picta în timpul concertelor din cadrul festivalului de jazz, sub îndrumarea profesoarei Zsuzsanna Solyom. La finalul serii, publicul va putea admira operele de artă şi chiar să le cumpere ulterior.

Un eveniment partener paralel este CAMP_Coexistence 2022, o tabără intensivă de dans, în cadrul căreia dansatori profesionişti se vor alătura festivalului de jazz pentru a da culoare programului.

Noua ediţie a festivalului se datorează în mare parte PRIMĂRIEI MIERCUREA CIUC. Alţi sponsori principali sunt Agenţia Maghiară de Turism, Fundaţia Comunitară Zajta, Fondul Naţional de Cooperare, Fundaţia MOL-New Europe, Fundaţia pentru Cultura Maghiară şi Agenţia Culturală Petofi.

De asemenea, dorim să mulţumim tuturor celorlalţi co-organizatori, parteneri, sponsori şi parteneri media ale căror nume sunt menţionate pe site-ul web al festivalului şi pe materialele promoţionale.

Programul complet este disponibil în două limbi la adresa https://ro.jazzfestival.ro/.

Biletele sunt disponibile în avans pe bilete.ro şi la faţa locului înainte de concerte.

Sursa foto Pixabay