16 octombrie 2021

Mihai-Cătălin Botez: ASF – dacă nu aveţi chef de treabă, eliberaţi posturile!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

După falimentele Astra Asigurări şi Carpatica, speram ca ASF să fi învăţat nişte lecţii, iar piaţa asigurărilor să nu mai fie supusă unor noi cutremure. Zilele acestea asistăm la falimentul City Insurance, un asigurator cu o cotă de piaţă de 40% pe piaţa asigurărilor RCA. 40%! O concentrare pe care te-ai aştepta să o găseşti poate la cel mai performant asigurator şi nu la cel mai slab. O anomalie!

Sunt mecanisme de piaţă care puteau să dea de bănuit şi unor novici, dar unor experţi şi supraveghetori aşa cum sunt la ASF? Oameni plătiţi ca în privat sau poate chiar mai bine, cu salarii de la 6.000 şi până la 15.000 de euro net lunar, oamenii ăştia nu au fost în stare să prevină un dezastru financiar similar cu falimentele răsunătoare din anii 1990. Între timp piaţa financiară din România s-a întărit şi nu mai suferă atât de tare pe urma unui faliment, dar chiar şi aşa mecanismele de furt au rămas similare, iar procurorii DNA au fost deja sesizaţi.

Aşa ceva nu trebuia să se mai întâmple în România, iar semnale că un nou faliment răsunător în piaţa de RCA urma să se întâmple existau, erau foarte vizibile şi enumăr câteva:
– City Insurance avea aproape 40% din piaţa de RCA din România;
– City Insurance despăgubea foarte greu şi avea multe reclamaţii trimise către ASF;
– City Insurance avea cele mai mici preţuri din piaţă, în aceeaşi zonă cu Euroins, dar acesta este subiectul unei alte discuţii;
– City Insurance practica efectiv preţuri de dumping.

Ce fel de semnale mai erau necesare ca să interveniţi din timp domnilor de la ASF? Erau semnale încă din 2017 că această companie nu funcţionează după principii de piaţă. Acelaşi comportament îl vedem şi la Euroins. Ce facem? Mai stăm iarăşi cu mâinile încrucişate şi aşteptăm un nou faliment?

Eu văd o lipsă crasă de interes pentru îndeplinirea obiectivelor instituţiei. O lipsă crasă de interes pentru protejarea asiguraţilor. O lipsă crasă de interes pentru protejarea banilor contribuabililor din banii cărora acum vom plăti primele de asigurare ale asiguraţilor City Insurance.

Domnule preşedinte ASF, domnilor vicepreşedinţi ASF!

Aţi dat dovada limitei competenţei. Mergeţi acasă şi lăsaţi pe alţii în locul dumneavoastră! ASF are nevoie de profesionişti cărora să le pese de bunul mers al pieţei şi care reacţionează la semnalele consumatorilor. ASF acţionează acum ca un agent constatator prezent la un accident cu daună totală, în loc să fi acţionat ca un agent pentru prevenţie.

Nu v-am văzut pe nici unul să ieşiţi zilele acestea să daţi explicaţii. Tăceţi mâlc şi scoateţi în faţă nişte directoraşi din instituţie. Aşa se procedează într-o criză de asemenea amploare? Vă comportaţi de parcă s-a spart o conductă de apă în clădire şi trimiteţi administratorul clădirii să rezolve problema. Nu domnilor, aceasta este o criză gravă de care ar trebui să vă ocupaţi direct prin însuşi preşedintele ASF şi vicepreşedintele responsabil de piaţa asigurărilor.

Pentru că şi-a ratat menirea, conducerea ASF trebuie să elibereze posturile!

Mihai-Cătălin Botez
Grupul parlamentar al USR
Declaraţie de presă – Deputat USR Mihai-Cătălin Botez