29 septembrie 2022

Mihai Chirica: Mă voi concentra pe activitatea administrativă, pentru a realiza proiectele pe care le-am propus ieşenilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Declaraţie de presă a primarului Mihai Chirica:

Dragi ieşeni, dragi colegi din PNL,

Trăim vremuri tulburi şi complicate, umbrite de acuzaţii şi tensiuni, în care suntem obligaţi să facem un efort să luăm cele mai înţelepte decizii pentru oraşul şi judeţul nostru, ca şi pentru organizaţia politică în care lucrăm.

Încă de la începutul anului am constatat o tensionare vizibilă şi o deteriorare a scenei politice ieşene. Eu, personal, ca primar şi ca lider politic, am devenit ţinta unor atacuri politice şi de altă natură care nu se mai opresc. În toată această perioadă am fost pus în situaţii inedite, neaşteptate şi, mai ales, în contradicţie cu principiile mele morale şi obiectivele mele politice şi administrative. Din păcate, la Iaşi, partidele politice au încetat să fie vehicule ale competiţiei de idei, dialogului şi negocierii pentru cele mai bune soluţii pentru comunitate şi au devenit instrumente de luptă şi distrugere a persoanelor şi instituţiilor.

Pe de altă parte, aşa cum am declarat şi în luna ianuarie a acestui an, nu vreau ca acuzaţiile care îmi sunt aduse să prejudicieze imaginea unui partid care m-a primit în rândurile sale şi cu care am făcut echipă pentru continuarea schimbării în bine a Iaşului. Nu am renunţat la acest principiu şi la această decizie.

Din aceste motive am decis ca începând de astăzi, 28 aprilie 2021, să mă suspend din funcţia de preşedinte interimar al Filialei Iaşi a PNL. Rămân un om de echipă, voi colabora în continuare cu colegii mei din PNL, dar până când lucrurile nu vor reintra pe un făgaş normal nu voi participa la nicio competiţie internă în partid.

Sunt cu conştiinţa împăcată în faţa ieşenilor şi a lui Dumnezeu, sunt nevinovat şi am convingerea că voi demonstra cât mai repede acest lucru!

Totodată, vreau să vă împărtăşesc viziunea mea despre politica din România, atât pe verticală, de la conducerea partidelor spre teritoriu, cât şi în interiorul organizaţiilor.

Cred că PNL parcurge o perioadă dificilă, într-un efort susţinut, dar fără rezultatele dorite, de coabitare şi colaborare cu alte partide politice. Nu pot fi decât dezamăgit de modalitatea neproductivă de funcţionare a acestei alianţe aflate la guvernare şi de faptul că rezultatele acesteia nu sunt conforme cu năzuinţele PNL şi ale românilor.

În aceste condiţii, nu am certitudinea că lucrurile vor reveni la normal odată ce voi renunţa la funcţiile de conducere din PNL. Voi munci însă pentru aceasta şi voi demonstra tuturor colegilor din partid şi, mai ales, tuturor ieşenilor care m-au votat, ca şi celor care nu m-au votat că în tot mandatul meu de primar nu am prejudiciat averea oraşului, ci, din contra, am îmbogăţit-o, câştigând respectul tuturor oraşelor, dar şi terenul dinspre Miroslava, Fortus, cinematografele, tabăra de la Ciric etc. Nu am luat nimic necuvenit nici pentru mine, nici pentru familia sau apropiaţii mei.

Am urmărit întotdeauna respectarea legii, chiar şi atunci când am avut alte opinii, şi am lucrat cu întreaga echipă din Primăria Municipiului Iaşi astfel încât fiecare angajat să îşi facă treaba bine şi la timp. Mai sunt multe de schimbat în Primărie, mai sunt în continuare angajaţi cu două feţe şi agende personale, mai sunt angajaţi implicaţi în acte de corupţie, iar în cazul unora am făcut personal plângeri penale. În continuare voi căuta echilibru atât în interiorul Primăriei, cât şi în relaţia cu alte instituţii şi partide, dar, din păcate, nu depinde numai de mine.

Aş mai preciza că, în speţa de ultimă oră care m-a pus într-o situaţie dificilă, acordul de asociere dintre Primărie şi o societate comercială datează din 2005, iar în toată această perioadă a fost verificat de către juriştii municipalităţii şi nu numai. Când am sesizat nereguli, am contribuit în mod direct la demonstrarea încălcării flagrante a gestionării derulării acelui acord şi am delegat misiunea denunţării acestor nereguli celor care, prin fişa postului, au această obligaţie şi care, iată, nu s-au achitat de ea.

Timpul va demonstra că nicio acuzaţie de natură penală lansată împotriva mea nu este adevărată şi că mi-am respectat jurământul faţă de ieşeni şi oraş. Până atunci, mă voi concentra pe activitatea administrativă, pentru a realiza proiectele pe care le-am propus ieşenilor, împreună cu colegii din PNL şi cu toţi cei care doresc binele acestui oraş!

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iaşi