19 august 2022

MIHAI CHIRICA: Scrisoare deschisă adresată asociaţiilor profesionale ale secretarilor de consilii locale şi consilii judeţene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cu câteva zile în urmă am lansat o temă de dezbatere referitoare la modul în care putem îmbunătăţi performanţa administrativă, ca urmare a unui proiect de lege lansat în spaţiul public la finalul anului trecut. Ştim cu toţii că dacă există sincope în relaţiile dintre instituţiile statului sau – mai grav – chiar în interiorul aceleiaşi instituţii, competitivitatea administrativă are de suferit. Ceea ce înseamnă că şi comunitatea locală are de suferit.

De-a lungul anilor, au existat numeroase relatări obiective din spaţiul public care au demonstrat că este nevoie de reformă în administraţia publică şi o mai corectă şi mai clară delimitare a rolurilor actorilor politici şi administrativi. Primarul, prin definiţie, este în prima linie, fiind ales direct de oameni, şi astfel simte primul întârzierile şi problemele din administraţie, care nemulţumesc atât opinia publică, cât şi reprezentaţii diferitelor sectoare economice şi sociale de activitate.

Din păcate, subiectul ales, referitor la îmbunătăţirea relaţiei dintre primar şi secretarul consiliului local, relaţie ce poate căpăta uneori anumite asperităţi, a fost de natură să provoace multă rumoare. Nu am vrut ca invitaţia la dezbatere să fie interpretată în cheie personală, ci intenţia mea a fost ca propunerile lansate să contribuie la o mai bună colaborare între primar şi secretar, indiferent de unitatea administrativ teritoriată, la un dialog eficient, la conturarea unor puncte de vedere comune cu privire la soluţionarea diverselor probleme administrative, cu efecte benefice asupra cetăţenilor şi întregii comunităţi.

Şi eu am o profesie, pe care o respect din punct de vedere moral şi legal. În afară de demnitatea de primar, sunt funcţionar public cu înaltă funcţie de conducere. Din acest motiv, am cerut tot timpul ca punctele de vedere ale profesioniştilor din administraţia publică să fie respectate. Nu am fost şi nu am fost vreodată un yesman şi nu mi-aş dori asta nici pentru dumneavoastră. Sunt peste 3.500 de primari aleşi în România, care pot avea diverse puncte de vedere referitoare la funcţionarea administraţiei publice, dar eu cred că profesionalismul şi buna credinţă trebuie să primeze în faţa alegătorilor, peste orice element subiectiv în relaţia primar – secretar.

Îmi prezint scuze corpului secretarilor oraşelor, comunelor, municipiilor şi judeţelor dacă s-au simţit lezaţi de intenţiile prezentate şi îmi afirm respectul pentru munca onestă a sute de funcţionari publici din administraţia locală din România. Pentru a arăta că intenţia mea a fost una reformatoare şi sinceră, lansez o invitaţie publică pentru toţi liderii asociaţiilor profesionale care reprezintă secretarii de consilii locale şi judeţene de a ne întâlni la Primăria Municipiului Iaşi la o dezbatere onestă, despre modernizarea administraţiei publice şi adaptarea legislaţiei la provocările actuale.

MIHAI CHIRICA
Primarul Municipiului Iaşi