Publicat: 21 Octombrie, 2015 - 09:49
Share

Mihai Tudose, Ministrul Economiei, Comertului si Turismului a sustinut, in cadrul lucrarilor celei de-a XXV-a sesiuni a Comisiei mixte romano-chineze de cooperare economica desfasurata indata de 20 octombrie a.c., la Beijing, transpunerea si in plan economic a relatiilor politice excelente romano-chineze, prin fructificarea pragmatica a potentialului celor doua economii.

Demnitarul roman a apreciat nivelul ridicat al exportului  romanesc in R.P. Chineza, care a atins, in 2014 cea mai mare valoare de pana acum (759,4 mil. dolari SUA),  precizand, totodata, preocuparea majora a Romaniei de a reduce deficitul balantei comerciale. In acest sens, a formulat propuneri concrete menite sa conduca la realizarea unui echilibru dinamic al schimburilor comerciale bilaterale si a mentionat promovarea, cu precadere, la export, a produselor cu valoare adaugata ridicata, cum sunt echipamente si utilaje energetice, componente pentru turbine hidro si termo, echipamente electrice de baza si pentru retele electrice, masini-unelte la tema, produse chimice, material rulant si altele. 

De asemenea, o alta categorie de exporturi romanesti pe piata chineza, care pot contribui la realizarea obiectivului mentionat, este alcatuita din produse agricole si agro-alimentare: vinurile, ape minerale, carne si produse din carne de porc, carne de vita si produse procesate din carne, animale vii, produse de origine vegetala, animale pentru reproductie. A fost reiterata solicitarea ca autoritatile chineze sa trateze cu prioritate si sa impulsioneze parcurgerea procedurilor interne de autorizare si facilitare a accesului pe piata a produselor respective; a fost prezentata, totodata, posibilitatea implicarii partenerilor chinezi in proiecte si actiuni comune de cooperare in productie prin valorificarea potentialului considerabil agro-alimentar al economiei Romaniei.  

In cadrul lucrarilor Comisiei Mixte, co-presedintii acesteia, Mihai Tudose, ministrul Economiei, Comertului si Turismului, pentru partea romana si Zhong Shangau, reprezentantul pentru Comertul International al Chinei, cu rang de ministru, pentru partea chineza, au prezentat evolutiile recente din economiile celor doua tari, au analizat atat rezultatele colaborarii economice si comerciale de la reuniunea precedenta a Comisiei mixte, cat si problemele existente in cadrul acesteia, propunand modalitati de dezvoltare in continuare a relatiilor economice bilaterale.

In ceea ce priveste stadiul proiectelor de cooperare aflate in negociere in domenii cum sunt energia electrica, petrol si gaze, petrochimia s-a convenit necesitatea concretizarii acestora cat mai curand posibil.

Partea romana a propus, printre altele, stimularea cooperarii in  realizarea de parcuri industriale, in domeniul IMM-urilor, IT&C, dezvoltarea cooperarii financiar-bancare.

Propunerile au fost primite cu interes de partenerii chinezi, presedintele partii chineze, precizand ca anul viitor vor fi organizate misiuni economice destinate cunoasterii mai bune a potentialului economiei romanesti in investitii si pentru identificarea produselor care pot avea ca destinatie piata chineza. De asemenea, a subliniat ca Romania este unul dintre cei mai importanti parteneri ai Chinei din Europa Centrala si de Est, precum si un membru cu pondere insemnata in cadrul Uniunii Europene. Oficialul chinez si-a manifestat dorinta de impulsionare a cooperarii economice si comerciale dintre cele doua tari, in concordanta cu nivelul legaturilor prietenesti dintre ele. 

Comisia mixta este principalul organism care analizeaza stadiul relatiilor economice bilaterale si perspectivele acestora pentru perioada urmatoare. Reuniunea precedenta a avut loc la Bucuresti, la 17 octombrie 2014 si s-a convenit ca viitoarea sesiune a Comisiei mixte sa aiba loc tot la Bucuresti, in 2016, la o data ce va fi stabilita ulterior.

Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose conduce in China, in perioada 19-24 octombrie a.c., o delegatie ce efectueaza o vizita de lucru, din care fac parte Costin Mihalache, secretar de stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului Romaniei, Florin Vodita, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dumitru Baiculescu, presedinte Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Petre Nicolescu, presedinte Departamentul pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului,  Nicolae Minea, presedinte Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, precum si ai companiilor CN TRANSELECTRICA SA, S.N. a APELOR MINERALE, SC PALACE DUMBRAVA SRL, S.C. CUPRUMIN SA, CNCF CFR SA. 

Agenda vizitei la Beijing prevede participarea delegatiei romane, cu scopul promovarii investitiilor, la reuniunea organizata de  Ambasada Romaniei din Beijing, in data de 21 octombrie, dar si la seminarul de afaceri dedicat  Romaniei, organizat in data de 23 octombrie in cadrul China Overseas Investment Fair-COIFAIR. 

Conform statisticii romanesti, schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat in anul 2014 la 3,9 miliarde dolari, cu 18,2% mai mult decat in anul 2013. Exportul romanesc a fost de 759,4 milioane dolari, cu 14,4 mai mult decat in 2013, iar importul din China a fost de 3,1 miliarde dolari, inregistrand o crestere de 19,2%.

In primele 7 luni din acest an schimburile bilaterale au fost de 2,1 miliarde dolari, din care exportul romanesc a fost de 355,9 milioane dolari.

Conform datelor Registrului vamal al R.P.Chineze, valoarea comertului bilateral in 2014 a fost de 4,75 miliarde USD, in crestere cu 17,8% fata de 2013, din care importul din Romania a fost de 1,52 miliarde USD, in crestere cu 26,0% fata de anul precedent, iar exportul chinez a fost de 3,23 miliarde USD, in crestere anuala de 14,3%.

Pentru primele 7 luni din 2015, datele chineze arata ca valoarea schimburilor a fost de 2,57 miliarde USD;importul din Romania a fost de 770,95 milioane USD, iar exporturile chineze in Romania au atins 1,80 miliarde USD.

La finele lunii august 2015, conform datelor oferite de Oficiul National al Registrului de Comert, erau inregistrate in Romania 11753 de companii cu participare chineza la capital, valoarea capitalului investit direct fiind de 402,3 milioane dolari. China ocupa locul 18 in clasamentul investitorilor straini in Romania si detine 0,74% din capitalul total investit.