Publicat: 23 Octombrie, 2015 - 11:25

România poate fi poarta europeană de intrare pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, prin portul Constanţa, a bunurilor provenind din Asia şi Orientul Mijlociu, în același timp cu dezvoltarea relațiilor de cooperare româno-chineze pe direcții date de: promovarea conceptului de dezvoltare a transportului inter-modal, oportunitățile oferite de domeniul infrastructurii, rezultate din Master Planul General de Transport pentru România, cooperarea în baza „Strategiei Dunării”, dar și cooperarea în domeniul parcurilor industriale, a apreciat Mihai Tudose, ministrul Economiei, Comerțului și Turismului în discursul său, la deschiderea „Târgului de investiţii chineze în străinătate” (COIFAIR 2015), ce a avut loc în perioada 22-23 octombrie 2015 la Beijing, China.  
Demnitarul român s-a referit, totodată, și la colaborarea în cadrul iniţiativei „Drumul Mătăsii”, în care România poate juca un rol major datorită privilegiilor şi avantajelor poziţiei geografice, strategiilor globale în cadrul UE şi strategiilor Guvernului român de dezvoltare a infrastructurii pentru de a deveni un important coridor de transport dintre Europa şi Asia.
Ministrul Mihai Tudose a salutat iniţiativa părţii chineze de a organiza o nouă ediţie a „Târgului de investiţii chineze în străinătate”, care oferă un cadru propice pentru a prezenta oportunităţile oferite de economia românească cu scopul de a atrage investiţiile chineze ce pot beneficia de un potenţial semnificativ al pieţei de desfacere, o economie de piaţă complet funcţională, forță de muncă înalt calificată, o dezvoltare economică de ansamblu favorabilă, o politică fiscală competitivă.
În acest sens, demnitarul român a făcut o scurtă prezentare a oportunităților oferite: a 7-a piață ca mărime din Uniunea Europeană și cea mai mare din Sud-Estul Europei, este situată în interiorul unei regiuni europene cu o dezvoltare rapidă, reprezintă o economie emergentă cu perspective excelente pe termen lung, un investitor, care ajunge în România, poate avea acces lejer la o piață diversă de peste 100 milioane de consumatori, incluzând Turcia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Ucraina și Rusia, a avut o creștere semnificativă a produsului intern brut, existând perspective de a atinge 150 miliarde în 2015, forța de muncă are puternice abilități multilingvistice, fiind una dintre cele mai educate din regiune. 
 
Totodată, Ministrul român al Economiei, Comerțului și Turismului a precizat că România va primi, în intervalul 2014-2020, peste 20 de miliarde Euro din fondurile alocate de către Uniunea Europeană pentru politici de coeziune şi agricultură, în timp ce, Guvernul Român a emis câteva decizii cu scopul de a implementa scheme de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor, pentru perioada 2014-2020:
• Ajutorul de stat pentru promovarea dezvoltării regionale prin crearea de locuri de muncă constând în finanțarea costurilor salariale. Bugetul alocat este de 600 milioane de Euro. 
• Ajutorul de stat pentru investiţii cu un impact semnificativ pentru economie. Bugetul alocat este de 600 milioane de Euro, pentru periada 2015-2023.  
• Ajutorul de stat pentru sectoarele mari consumatoare de energie – scutire parţială a sectoarelor mari consumatoare de energie de la plata contribuţiilor la stat, pentru promovarea resurselor regenerabile. Bugetul alocat este de 750 milioane Euro, pentru perioada 2014-2024. 
În discursul său, de la ceremonia de deschidere a COIFAIR 2015 și la sesiunea plenară a forumului "Noi oportunități,  Noua Normalitate deschide noi oportunități pentru investițiile Chinei în străinătate", Ning Jize, vice președinte al Comitetului  Național pentru Reformă și Dezvoltare din R.P.Chineză și secretarul general adjunct al China Overseas Development Association (CODA), a apreciat participarea României la acest eveniment, a cărei delegație, condusă de ministrul Economiei, Comerțului și Turismului a mai avut în componență încă patru secretari de stat, inclusiv un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului, care deține și funcția  de șef al grupului interministerial român pentru relația cu R.P. Chineză.
În acest context, la recepția organizată de către China Overseas Development Association, în data de 22 octombrie 2015,  România a primit diploma de cel bun organizator  al participării la eveniment și care a transmis, pentru prezentare, cele mai multe proiecte de investiții. 
La ”Târgul de investiţii chineze în străinătate” (COIFAIR 2015) a participat și Boris Titov, președintele Comisiei pentru protecția Drepturilor Întreprinzătorilor din Federația Rusă, trimisul special al președintelui Rusiei, care, asemenea ministrului român al Economiei, Comerțului și Turismului, a fost invitat de onoare  la acest eveniment.  
Reamintim că ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, se află în China în perioada 19-24 octombrie a.c., împreună cu o delegaţie de oficialităţi române şi companii pentru a participa la cea de-a XXV-a sesiune a Comisiei Bilaterale Româno-Chineze de Cooperare Economică, care a avut loc în data de 20 octombrie a.c., şi care a oferit posibilitatea de a discuta subiecte referitoare la dezvoltarea relaţiilor bilaterale pentru perioada următoare și  la Târgul de investiţii chineze în străinătate” (COIFAIR 2015). 
 
La finalul anului 2014, totalul investiţiilor străine directe (ISD) în România se situa la 41,56 miliarde de Euro, fiind înregistrate 198 635 companii.
În anul 2014, 6219 noi companii au fost înregistrate, cu un capital subscris de 3 877 239,8 Euro. 
Cele mai mari investiţii au fost efectuate în domenii de activitate ca: industrie, serviciile finaciare, construcţii, imobiliare şi comerţ, urmate de transport, IT&C şi energie şi utilităţi. 
Din sectorul industriei, ce reprezintă 1/3 din totalul investiţiilor, cele mai atractive ISD s-au înregistrat în următoarele domenii: metalurgie, industria alimentară, băuturilor şi ţigărilor, mijloacelor de transport, procesarea produselor petroliere, industria chimică, produselor de cauciuc şi plastic şi a materialelor de construcţie.
Din punctul de vedere al investiţiilor chineze, la 31 august 2015, potrivit Registrului Naţional Român de Comerţ, 11753 de companii cu participare de capital chinez erau înregistrate în România, cu o cotă de capital de 402,3 milioane de USD în investiţii directe.  
China a fost cotată pe locul 18 în topul investiţiilor străine în România, reprezentand 0,74% din totalul investiţiilor străine din Romania.  
COIFAIR- China Overseas Investment Fair- 2015  a-VII-a ediție a Expoziției pentru Investiții in Străinătate
Organizatori : China Overseas Investment Association și China Development Bank, sub directa coordonare a Comisiei Naționale Pentru Dezvoltare și Reformă (NDRC). 
Co-organizatorii : Banca Mondială, Programul pentru Dezvoltare al Națiunilor Unite, Conferința pentru Comerț și Dezvoltare a Națiunilor Unite, Organizația pentru Dezvoltare Industrială a Națiunilor Unite, Asociația Mondială a Agențiilor pentru Promovarea Investițiilor, Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.   
COIFAIR- reprezintă una dintre cele mai importante manifestări organizate în R.P:Chineză pentru implementarea politicii guvernului chinez de „Go Global”, respectiv impulsionarea companiilor chineze de a investi în străinătate.
 
În cadrul târgului vor fi organizate 18 Forumuri de afaceri, cu diverse tematici, standuri pentru prezentarea proiectelor de investiții din peste 100 de țări și regiuni, precum și seminarii de investiții, dedicate unui număr restrâns de țări și regiuni (Belgia, Pakistan, Taiwan, Latin - America, Indonezia, Rusia și România).
Ediția din acest an are ca principală temă : “Noua normalitate  deschide  noi oportunități pentru Investițiile Chinei în străinătate” (New Normal Brings New Opportunities: Open the Great Time for China Overseas Investment). 
„Noua normalitate” este formula consacrată pentru definirea stadiului economiei chineze în această perioadă. Tematicile vor fi prezentate în cadrul a 18 forumuri de afaceri la care vor prezenta alocuțiuni, atât participanții străini cât și cei chinezi.  
Conform organizatorilor, la ediția din anul 2014, au participat reprezentanți din 124 de țări, 280 de expozanți și peste 8000 de vizitatori în principal profesioniști.

Biroul de Presă al Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului