2 iulie 2022

Mihai Weber: Patrimoniul românesc şi valorile UNESCO au nevoie de susţinerea noastră

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui Camerei Deputaţilor, organizează Gala „Valori şi tradiţii româneşti – UNESCO 65”, care va avea loc marţi, 7 decembrie 2021, ora 12,30, la Sala „C.A. Rosetti” de la Palatul Parlamentului. La eveniment sunt aşteptaţi reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Corpului Diplomatic, ai Patriarhiei şi Academiei Române, ai ministerelor cu rol în gestionarea patrimoniului UNESCO, ai mediului universitar şi ai celui neguvernamental.

În cadrul galei aniversare, se vor decerna diplome unor personalităţi şi organizaţii care s-au remarcat în promovarea şi păstrarea patrimoniului românesc, Grupul Psaltic „Tronos”, al Patriarhiei Române, va susţine un concert de colinde, va fi vernisată o expoziţie de pictură din colecţia Centrului Cultural „Mihai Eminescu” UNESCO şi vor fi prezentate lucrări realizate de elevi şi studenţi, în cadrul celei de a II-a ediţii a Şcolii Internaţionale pentru Patrimoniu, Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi”.

Reamintim că 2021 a fost un an cu dublă semnificaţie: s-au împlinit 75 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură şi 65 de ani de când România a aderat la UNESCO. Pe tot parcursul anului, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a organizat evenimente, sub deviza „Valori şi tradiţii româneşti – UNESCO 65”, în cadrul cărora a pus în dialog principalii actori preocupaţi de promovarea principiilor şi valorilor UNESCO şi de salvarea şi protejarea patrimoniului românesc înscris în listele Patrimoniului Mondial sau aflat în curs de înscriere.

În cadrul conferinţelor, dezbaterilor, meselor rotunde, a grupurilor de lucru, membrii comisiei au urmărit să identifice, cu prioritate, priorităţile de modificare a cadrului legislativ, pe care experţii în domeniu le aşteaptă, precum şi gama largă a problematicii patrimoniului românesc. Concluzia, după acest an cu agendă încărcată, este că mai sunt paşi semnificativi de făcut şi că niciun efort nu este suficient, încă, pentru salvarea, protejarea şi promovarea tezaurului spiritual al românilor şi a valorilor UNESCO.

Deputat Mihai Weber
Preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO