3 iulie 2022

Mihai Weber: Un procent fix din Programul Naţional de Restaurare să fie alocat către monumentele UNESCO din România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deputat Mihai Weber, preşedintele Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO: „I-am solicitat premierului Cîţu şi miniştrilor de resort să aloce, la rectificarea bugetară, sumele necesare conservării urgente a patrimoniului UNESCO din România”

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a solicitat premierului Florin Cîţu, în dubla sa calitate, de premier şi ministru de finanţe, precum şi ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să prevadă, la apropiata rectificare bugetară pentru 2021, o sumă minimă de 23 de milioane de lei, necesară unor intervenţii urgente pentru salvarea monumentelor româneşti înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

În preocuparea sa de salvgardare a patrimoniului românesc, comisia urmăreşte în permanenţă dificultăţile pe care autorităţile locale le întâmpină, în încercarea de conservare şi promovare a acestuia. De aceea, a fost iniţiată o corespondenţă cu toate consiliile judeţene pe raza cărora se află obiective de patrimoniu UNESCO: Alba, Braşov, Hunedoara, Harghita, Maramureş, Mureş, Sibiu, Suceava şi Vâlcea.

Din informaţiile oferite reiese că toate acestea se confruntă cu o gravă subfinanţare şi că eforturile realizate la nivel local, inclusiv prin atragerea de fonduri europene, sunt insuficiente pentru o bună gestionare a monumentelor. Considerăm că starea patrimoniului naţional, în general, şi al celui care a primit deja recunoaştere mondială pentru valoarea sa excepţională, trebuie să constituie o preocupare a tuturor factorilor de decizie din România. Acest patrimoniu trebuie privit atât ca un element de identitate, cât şi ca un factor care generează dezvoltare locală şi vizibilitate la nivel global.

Un calcul sumar arată că ar fi nevoie, la construcţia Rectificării Bugetare 2021, de alocarea a 23.427.000 lei, pentru judeţele pe raza cărora există obiective de Patrimoniu UNESCO, repartizate direct sau prin intermediul Programului Naţional de Restaurare derulat de Ministerul Culturii.

De asemenea, am solicitat ca, începând din 2022, un procent fix din Programul Naţional de Restaurare să fie alocat către monumentele UNESCO din România, astfel încât intervenţiile să fie predictibile. Pentru că patrimoniul este un bun naţional şi aceste demersuri nu au niciun substrat politic, sperăm ca semnalul de alarmă să fie perceput corespunzător şi fondurile să ajungă acolo unde este nevoie de ele!

Preşedinte
Mihai Weber
18 august 2021