Publicat: 11 Aprilie, 2012 - 13:13
Share

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, Miercuri, cererea de eliberare provizorie sub control judiciar a deputatului Mihail Boldea.

Decizia poate fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Mandatul de arestare a deputatului Mihail Boldea a fost emis pe data de 22 Martie. Mandatul a fost emis în lipsă acestui. Pe 27 Martie deputatul a fost încarcerat.
Deputatul este cercetat  pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 7 al. 1 din Legea nr. 39/2003 şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, prev. de art. 215 al. 1, 2, 3 şi 5 Cod penal.
 
Activitatea infracţională a fost desfăşurată în perioada 2006-2010 dar a continuat şi în perioada 2010 - 2011, ulterior dobândirii de către învinuit a calităţii de deputat în Parlamentul României.
 
 Cercetările continuă în vederea documentării întregii activităţi infracţionale.
 Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 22 de persoane, dintre care 1 deputat în Parlamentul României, 1 avocat din cadrul Baroului Galaţi şi un fost arbitru din cadrul Curţii de Arbitraj Galaţi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de  înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
 
În fapt, se reţine că membrii grupării  identificau terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului.
 În acest scop, învinuiţii au folosit hotărâri judecătoreşti falsificate sau pronunţate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunţate în fals.
 
 Membrii grupării înstrăinau ulterior imobilele către terţe persoane, cumpărători de bună credinţă, modalitate în care obţineau beneficii financiare substanţiale.
 
 Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională depăşeşte suma de 1 milion de Euro, prin raportare la un număr de 9 imobile.
 
 In sarcina unora dintre membrii grupării se mai reţine că au încercat să obţină suma de aproximativ 5 milioane lei, prin inducere în eroare şi folosire de mijloace frauduloase, respectiv a unui contract de prestări servicii falsificat şi a unui bilet la ordin completat în fals.
 
Procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează 14 percheziţii domiciliare în mun. Galaţi, în vederea identificării şi ridicării de mijloace de probă.
La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi aduse 22 de persoane faţă de care urmează a fi dispuse măsurile legale, după finalizarea audierilor.
 
Cercetările au fost efectuate  cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul  B.C.C.O. Galaţi, IPJ Galaţi şi lucrători din cadrul IJJ Galaţi.Fostul subprefect de Galaţi Aura Luchiniuc împreună cu alte șapte persoane au fost reţinuți, pentru 24 de ore, de către procurorii DIICOT Galaţi, în dosarul care îl vizează pe deputatul Mihail Boldea.
Potrivit unor surse, cei opt sunt  fostul subprefect de Galaţi Aura Luchiniuc, fostul membru al Comisiei de Arbitraj, avocata Mihaela Bolboceanu, Elena Petrea, secretara, Tudorel Vrânceanu, Sava Lucian Mirică, Carmen Mirică, Alexandru Bogdan Boza, fost membru PDL şi Ştefan Lazăr.
  Mihail Boldea, de la UNPR, a fost audiat în cazul privind înşelăciunile cu terenuri din Galaţi. Mihail Boldea, un arbitru din Galaţi şi un avocat sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Cei trei sunt suspectaţi ca fiind implicaţi în "ţepe" imobiliare.