26 mai 2022

Mihnea Costoiu a fost reales Preşedinte Executiv al CESAER

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În data de 7 decembrie 2021 a avut loc reuniunea CESAER – organizaţia europeană care reuneşte cele mai importante universităţi de tehnologie din Europa. În cadrul întrunirii, Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a fost reales pentru un nou mandat de 4 ani Preşedinte executiv al CESAER. Astfel, Universitatea Politehnica din Bucureşti continuă să reprezinte România în unul dintre cele mai importante foruri de reprezentare a învăţământului superior tehnic şi al cercetării din Europa. Agenda reuniunii a cuprins subiecte precum: Strategia CESAER 2025, dezbateri cu privire la politicile publice propuse de Comisia Europeană, precum şi alte subiecte de interes pentru viitorul asociaţiei, dar şi pentru învăţământul superior din Europa.

Alegerea rectorului UPB în această poziţie vine ca o confirmare a strategiilor iniţiate în cadrul CESAER. În ultimi ani, Mihnea Costoiu a avut un rol activ în iniţierea unui dialog constructiv care să structureze viziunea pentru viitorului universităţilor de ştiinţă şi tehnologie, a demarat un exerciţiu de calcul al costurilor reale pe care le implică programele de educaţie STEAM (Sciences, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) şi a iniţiat, la nivelul ţărilor din Europa, o campanie care să susţină politicile de realocare a unui procent semnificativ mai mare din PIB pentru învăţământ superior şi cercetare. De asemenea, rectorul UPB a subliniat în aceşti ani necesitatea colaborării membrilor asociaţiei CESAER cu mediul de afaceri şi sectorul industrial pentru obţinerea unor rezultate tangibile la nivel economic şi social.

În continuare, Strategia CESAER 2025 va susţine aceste priorităţi şi va continua să îşi asume implicarea în definirea de politici care vizează creşterea bugetelor alocate învăţământului superior şi cercetării.

„Trebuie să continuăm în mod activ dezbaterea privind tehnologiile emergente şi inovatoare cheie pentru secolul XXI, concentrându-ne asupra modului în care universităţile îşi pot asuma responsabilitatea în jurul acestor tehnologii ca bunuri comune pentru umanitate în ansamblu. Îmi reiterez angajamentul personal de a mă implica în dezvoltarea Spaţiului European al Cercetării (ERA).
Luând în considerare evenimentele recente referitoare la Pactul pentru Cercetare şi Inovare, ne îndreptăm eforturile către realizări tangibile care vor îmbunătăţi ERA, menţinându-l în acelaşi timp aliniat cu evoluţiile din Spaţiul European al Educaţiei (EEA)”, a declarat rectorul Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti, Mihnea Costoiu.

CESAER (Conference of European Schools of Advanced Engineering Education and Research) este o asociaţie europeană de prestigiu ce reuneşte cele mai importante instituţii de inginerie şi cercetare avansată din Europa, cu accent pe politici publice în domeniile învăţământului superior şi cercetării. UPB este singura universitate membră CESAER din România.