Publicat: 12 Octombrie, 2016 - 12:30
Share

Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a efectuat o vizită oficială în zilele de 10 și 11 octombrie, la Kiev, la invitația ministrului apărării din Ucraina, generalul Stepan Poltorak.

Discuțiile oficiale dintre cei doi miniștri au vizat evoluțiile din mediul de securitate regional, colaborarea bilaterală și regională în domeniul apărării, precum și modalitățile de intensificare a cooperării în cadrul Parteneriatului NATO-Ucraina și a Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. Ministrul Mihnea Motoc a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru reformele politice și economice interne și parcursul său european.

Cei doi oficiali au discutat despre posibilitățile concrete de acordare de asistență și sprijin din partea României pentru partenerul ucrainean în domenii precum medicina militară, învățământul militar, reforma sectorului de securitate și apărare, apărarea cibernetică, precum și asigurarea de tratament medical pentru personalul militar rănit în confruntările armate din Ucraina.

Adâncirea cooperării în domeniul tehnico-militar a fost subliniată ca obiectiv important al raporturilor bilaterale de oficialii ucraineni, rămânând ca părțile să examineze, în perioada următoare, modalitățile juridice și practice de atingere a acestui deziderat.

Pe fondul situației complexe de securitate din regiune, ministrul apărării din Ucraina a precizat că alte priorități sunt aprofundarea raporturilor cu NATO și integrarea în spațiul politic și economic european. În context, a fost discutată intensificarea cooperării politico-militare NATO-Ucraina pe problematici specifice domeniilor planificare strategică, reforma apărării, interoperabilitate și contribuție la operațiile și misiunile conduse de Alianța Nord-Atlantică.

A fost evidențiată importanța implementării eficiente a Pachetului Cuprinzător de Asistență dezvoltat de Alianță pentru Ucraina, adoptat la Summit-ul NATO de la Varșovia, în direcția consolidării capacității pentru sectorul de securitate și apărare.

În privința cooperării sub egida Uniunii Europene, au fost discutate importanța creșterii rolului dimensiunii de securitate și apărare a Parteneriatului Estic și oportunitățile sporirii contribuției ucrainene la activități sub egida PSAC.

În cadrul vizitei, ministrul Mihnea Motoc a avut o întrevedere cu secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, cu care a discutat aspecte legate de prioritățile cooperării în domeniul apărării și securității între România și Ucraina.

Vizita oficială a inclus, de asemenea, vizitarea Expoziției Internaționale 'Arms and Security 2016' și participarea la Ceremonia de deschidere a celei de-a XIII-a ediții.