Publicat: 25 Septembrie, 2013 - 12:44
Share
Guvernul nu susţine modificarea legii, cum nu susţine nici condiţii mai bune în centrele de plasament

Familiile care doresc adopte copii mai au de aşteptat până la modificarea Legii adopţiilor. ONG-urile care activează în acest domeniu atrag atenţia Guvernul nu susţine adoptarea iniţiativei legislative de schimbare a Legii adopţiilor, în ciuda faptului aceasta a primit Avizul favorabil al Consiliului legislativ- Parlamentul României.

Potrivit punctului de vedere emis de Guvern la iniţiativa legislativă, susţinerea iniţiatorului că legislaţia în vigoare „îngreunează şi nu încurajează adopţia naţională” nu poate fi acceptată. Nici adopţiile internaţionale nu sunt agreate. Punctul de vedere emis de Guvern stipulează că actualul regim naţional privind adopţia internaţională menţine un echilibru între criticile transmise în această linie şi posibilitatea cetăţenilor români care şi-au stabilit domiciliul în străinătate să adopte. Guvernul pare să nu ţină seama de zecile de mii de copii care stau prin centrele de plasament, deoarece familiile din ţară sau din străinătate care doresc să îi adopte se lovesc de bariere birocratice insurmontabile.

Guvernul mai menţionează că iniţiativa legislativă se axează exclusiv pe dorinţa familiei adoptatoare de a avea cât mai repede un copil în familie, de preferinţă cât mai mic şi care să corespundă aşteptărilor ei, precum şi imaginii ideale creionate de aceasta în privinţa copilului, fără raportarea concretă a copiilor din sistemul de protecţie şi fără a reglementa proceduri menite să asigure respectarea riguroasă a drepturilor copiilor, aşa cum sunt acestea enunţate în Convenţia ONU. Cu alte cuvinte, soarta celor peste 1.500 de copii abandonaţi în maternităţi nu este o preocupare pentru forul Executiv al statului. Aceşti copii nu pot fi adoptaţi din cauza legislaţiei actuale, care dă dreptul părintelui să refuze adopţia copilului, deşi nu l-a interesat dacă avea ce să mănânce sau cu ce să se îmbrace în momentul când l-a părăsit.