Publicat: 25 Aprilie, 2019 - 10:19
Share

Mii de copii născuţi prematur în România rămân, anual, în afara sistemului medical şi nu primesc îngrijirea neonatală necesară, în condiţiile în care România dispune de doar 20 de maternităţi cu dotare performantă, dintre care şapte sunt în Bucureşti, unde secţiile de terapie neonatală sunt foarte aglomerate. Este cazul Spitalului Universitar Bucureşti, unde Salvaţi Copiii va dona un ventilator neonatal în valoare de 35.000 euro.

Pentru a răspunde patologiei neonatale complexe şi numărului în creştere de solicitări de internare în Compartimentul de terapie intensivă neonatală şi prematuri din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, secţia de Neonatologie ar necesita extinderea şi modernizarea dotărilor cu aparatură medicală cu următoarele echipamente: două incubatoare deschise, două incubatoare închise, două ventilatoare neonatale şi un electroencefalograf.

"Nu toţi nou-născuţii prematur au şanse egale la viaţă, deoarece nu toate cazurile pot ajunge în timp util în centrele medicale dotate corespunzător, numai 20 la număr în întreaga ţară, din care şapte în Bucureşti. Cum s-ar putea schimba acestă situaţie? Prin creşterea numărului de maternităţi de gradul III, cu o distribuţie geografică uniformă, sau prin creşterea numărului de locuri din maternităţile de grad III existente, dar pentru oricare dintre aceste soluţii, este nevoie de creşterea nivelului de finanţare, dotarea cu aparatură medicală şi creşterea numărului de personal medical din aceste instituţii medicale.", explică Adriana Dan, medic primar neonatolog, şef Secţie Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

În maternitatea de la Spitalul Universitar Bucureşti, centru multidisciplinar de referinţă pentru regiune, sunt internaţi anual aproximativ 400 de prematuri, dintre care o medie de 150 au greutăţi şi vârste de gestaţie foarte mici. Aici ajung cazuri din întreaga ţară, pentru îngrijiri medicale avansate, ceea ce explică o rată a prematurităţii superioară mediei naţionale (11-13%, faţă de 8,4%).
Astfel, numai în 2018, numărul de nou-născuţi prematuri a fost de 436, faţă de 390 în 2017 şi de 369 în 2016, dintre care, numai anul trecut, 261 de cazuri au avut nevoie de terapie intensivă, aceştia fiind copiii care nu ar fi supravieţuit fără ajutorul echipamentelor medicale.

"Orice nou-născut prematur cu greutatea sub 1.500-2.000 de grame are nevoie de un incubator, pentru prevenirea hipotermiei ce poate avea consecinţe fatale. Din cauza imaturităţii pulmonare şi cerebrale, prima respiraţie este întârziată sau absentă, iar oxigenarea se realizează deficitar în absenţa intervenţiei medicale; aparatele de ventilaţie asigură supravieţuirea din primele clipe de viaţă şi conduc la reducerea complicaţiilor şi sechelelor tardive.", mai spune Adriana Dan, medic primar neonatolog, şef Secţie Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Conform celor mai recente date statistice oferite de Eurostat , peste 17.000 de prematuri se nasc anual în ţara noastră.

SALVAŢI COPIII ALEARGĂ PENTRU VIAŢĂ

Pentru a veni în sprijinul medicilor de la Maternitatea Spitalului Universitar din Bucureşti în cursa pentru viaţă, Salvaţi Copiii îşi propune să strângă la Semimaratonul Bucureşti fondurile necesare pentru a achiziţiona un ventilator performant în valoare de 35.000 euro.

"Pentru ca prematurii şi medicii să poată câştiga lupta pentru viaţă, e nevoie ca maternitatea să aibă aparatură medicală necesară unei asistenţe medicale de calitate. Intervenţia trebuie să fie rapidă, minutele chiar sunt de aur. Salvaţi Copiii România a pus bazele unui program complex de sprijinire a maternităţilor, iar în paralel ducem o campanie de convingere a instituţiilor decidente, să îşi asume finanţarea terapiei neonatale, astfel încât naşterea în România să nu mai fie discriminatorie", explică Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

În ultimii şapte ani, Salvaţi Copiii România a investit în dotarea a 88 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din 41 de judeţe ale ţării cu 515 echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea a peste 42.000 de copii. În 2019, peste 115 aparate vor ajunge la 49 de maternităţi, valoarea acestora fiind de peste 1.000.000 de euro.

Toţi cei care doresc să susţină cauza Salvaţi Copiii se pot înscrie online în echipa de alergători la www.salvaticopiii.ro/semimaratonul-bucuresti-2019, alegându-şi, în funcţie de nivelul pregătirii sportive, cursa la care vor să participe (cursa populară - 3,6 km, ştafetă, cursă individuală - 10 km sau semi-maraton - 21 km). Salvaţi Copiii îi va înscrie gratuit, le va dărui tricoul de alergare pentru eveniment, cât şi un scurt ghid de fundraising. Companiile se pot implica în susţinerea cauzei prin înscrierea unei echipe de angajaţi în cursa salvării de vieţi.

Cât costă viaţa unui prematur
Se estimează că îngrijirea unui prematur mic (sub 28 de săptămâni şi sub 1000 g) costă aproximativ 1000 euro/zi, iar o zi de spitalizare în terapie intensivă neonatală este evaluată în SUA la 2000 - 3000 USD/pacient, în condiţiile în care durata de spitalizare poate fi şi de 2-3 luni, ne explică dr. Adriana Dan.

"Aceste costuri constituie o problemă şi pentru ţările cu economii foarte dezvoltate, cu atât mai mult pentru România, unde bugetul alocat sănătăţii este net inferior altor state din UE. Aşadar, este nevoie de o suplimentare a fondurilor dedicate îngrijirilor medicale pentru prematuri, întrucât în ultimii 10-20 de ani nu s-au mai făcut investiţii majore în dotarea cu echipamente medicale a maternităţilor din ţara noastră, iar bugetul Programului Naţional de Terapie Intensivă Neonatală s-a redus de la an la an, deşi nevoile reale sunt în continuă creştere.", mai spune medicul primar neonatolog, şef Secţie Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Ştefania Mircea
Coordonator Program de Reducere a Mortalităţii Infantile, Salvaţi Copiii România
stefania.mircea@salvaticopiii.ro / www.salvaticopiii.ro

Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României.

Salvaţi Copiii România şi-a asumat din 2010 o contribuţie importantă pentru reducerea mortalităţii infantile în România printr-un program amplu, naţional, desfăşurat prin mai multe componente care vizează, deopotrivă, dotarea maternităţilor cu echipamentele medicale necesare îngrijirii copiilor născuţi prematur, dezvoltarea reţelelor specializate de suport pentru mame şi copii la nivelul comunităţilor rurale, pregătirea cadrelor medicale şi implicarea specialiştilor în îmbunătăţirea politicilor publice şi a serviciilor privind sănătatea mamei şi copilului.

În cadrul campaniei de reducere a mortalităţii infantile, au fost dotate 88 de maternităţi cu 515 echipamente, pentru salvarea a 42.000 de prematuri.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: