Publicat: 14 Martie, 2015 - 13:14

Vizita întreprinsă, în perioada 12-15 martie, de dr. Sesztak Miklos, ministrul Dezvoltării Naționale în Guvernul Ungariei, la invitația președintelui UDMR, Kelemen Hunor, are ca obiectiv crearea condițiilor pentru prosperitatea maghiarilor pe pământul lor natal și consolidarea colaborării între România și Ungaria în domeniul dezvoltării economice. La Miercurea Ciuc, cei doi politicieni au furnizat presei detalii despre această vizită, după o serie de întâlniri care au avut loc în Ținutul Secuiesc, la care au luat parte oameni de afaceri, președinți de composesorate, primari, consilieri locali și județeni, precum și parlamentari.

'Pentru maghiarii din Transilvania, ca membri ai unei minorități naționale, obiectivul prosperității presupune eforturi în plus. Mesajul politic și menirea oglindite inclusiv în denumirea Ministerului Dezvoltării Naționale, arată că acesta poate servi la dezvoltarea întregii națiuni, la crearea bazelor dezvoltării pentru întreaga maghiarime. Privind lucrurile exclusiv dintr-o perspectivă economică și urmând principiile economiei de piață, putem spune că este important pentru noi să atragem maghiarimea din Transilvania în aceste procese. În același timp, obiectivul nostru este continuarea cooperării între România și Ungaria în domeniul economiei și politicii de dezvoltare. Mai avem lucruri de făcut în această privință, am pornit în această direcție și trebuie să continuăm pe același drum', a declarat dr. Sesztak Miklos, aflat pentru prima oară în Transilvania în această calitate.

La conferința de presă susținută ieri la Miercurea Ciuc, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a subliniat că el consideră importantă și întărirea dimensiunii economice a cooperării maghiaro-maghiare și a politicii naționale.

'Pe parcursul acestei vizitei, au fost mai multe prilejuri pentru întreprinzătorii, reprezentanții sferei economice de se întâlni cu ministrul ungar. S-ar putea ca aceasta să fie o fațetă mai puțin spectaculoasă a cooperării noastre, însă trebuie să avem în vedere că ne gospodărim din același buget comun al Uniunii Europene. De aceea, este important ca astfel de relații să fie create și să aibă un viitor', a spus președintele UDMR.

'Guvernul Ungariei dorește ca, pe lângă dezvoltare și creșterea economică, să sprijine și rămânerea pe pământul natal. De aceea, pe lângă crearea de locuri de muncă în Ungaria, dorește să ofere fiecărui maghiar posibilitatea de a prospera pe pământul natal. Din acest punct de vedere, un rol important revine Centrului Maghiar de Dezvoltare, recent creat în cadrul Ministerului Dezvoltării Naționale. Centrul, care se ocupă de accesarea fondurilor UE, îi poate ajuta și pe maghiarii din Transilvania să primească fonduri europene care pot fi accesate direct de la Bruxelles, punându-le la dispoziție informații despre posibilitățile de accesare existente', a arătat ministrul Sesztak Miklos, informându-i pe cei prezenți și despre investițiile pentru conectarea infrastructurilor celor două țări, respectiv despre proiectele de cooperare transfrontalieră.

De asemenea, el a solicitat sprijinul președintelui UDMR, Kelemen Hunor să își asume rolul de mediator, în interesul dezvoltării relațiilor dintre Guvernele României și Ungariei.

Răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști, președintele UDMR a spus că Uniunea își va asuma și de-acum înainte un rol în cooperarea maghiaro-maghiară și în cea româno-maghiară, în crearea de oportunități pentru schimburile de opinii.

'Interesul Uniunii Democrate Maghiare din România este ca, în toate problemele care țin de țelurile maghiare comune, să reușim să ne armonizăm opiniile în cel mai eficient mod, să ne putem înțelege cât mai repede. Inclusiv prin această vizită, am creat premise în acest sens. Consolidarea relațiilor bilaterale este utilă ambelor țări. Unii sunt interesați să stârnească neînțelegeri între cele două țări. Obiectivul nostru este exact opusul, cu toate că în lumea de azi, acest lucru este destul de greu de realizat', a adăugat Kelemen Hunor.

În cadrul vizitei în Ținutul Secuiesc, dr. Sesztak Miklos s-a întâlnit, la Lupeni, cu factori de decizie și cu întreprinzători locali, după care a vizitat tipografia Alutus din Miercurea Ciuc și fabrica de prelucrare a laptelui din comună Frumoasă, unde primarul Ferencz Tibor a prezentat oaspeților această întreprindere locală care va asigura, pe termen lung, valorificarea materiei prime furnizate de producătorii din zonă.

În continuare, ministrul ungar al Dezvoltării Naționale a participat la o consfătuire, cu prilejul căruia Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, și-a prezentat proiectele de dezvoltare a turismului în județ. Arhitectul Korodi Szabolcs a prezentat un plan de dezvoltare urbanistică în regiunea de munte a județului și strategia aferentă, plan care prevede amenajarea și regularizarea acestei zone care acoperă o treime din suprafața județului și a dat informații despre investițiile preconizate din fonduri publice și prin atragerea de capital privat.

În cadrul aceleiași consfătuiri, Ferencz Csaba a făcut o prezentare a domeniilor schiabile din județ, iar primarul Borsecului, Mik Jozsef, a prezentat planul de transformare a localității într-un centru de wellness și balnear. Vizita în zona Ciucului s-a încheiat cu o comemorare pe platoul Nyerges, la memorialul eroilor luptei pentru libertate din 1848. Kelemen Hunor, dr. Sesztak Miklos și Borboly Csaba au depus coroane.

Ministrul Sesztak Miklos a fost însoțit în vizită făcută în Transilvania de Kiss Antal, ministru delegat, de Szecsi Szabolcs, primarul comunei Tarpa, dintr-un județ limitrof granitei cu România, de Leleszi Tibor, primarul din Kisvárda, oraș din același județ al Ungariei, de omul de afaceri Sesztak Tamas, de dr. Tilki Attila, deputat în Parlamentul Ungariei și de Kiss Andras, consilier județean.

*** Programul manifestărilor dedicate zilei de 15 martie

Programul președintelui UDMR, Kelemen Hunor

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a Maghiarilor de Pretutindeni, evenimentul central al UDMR va fi organizat în municipiile Sfântu Gheorghe din județul Covasna și Miercurea Ciuc din județul Harghita. La data de 15 martie 2015, președintele UDMR, Kelemen Hunor, va fi prezent și va susține discursuri comemorative la evenimentele ce se vor desfășura conform următorului program:

Sfântu Gheorghe

12.00— Marș festiv spre Piața Libertății

12.45 —Depunere de coroane la monumentul eroilor Revoluției de la 1848 (Parcul Central)

13.00 —Spectacol cultural în Piața Libertății. Vor lua cuvântul: Kelemen Hunor, președinte UDMR, Antal Arpad Andras, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, și Soltesz Miklos, secretar de stat penru culte, națiuni și relația cu societatea civilă în Guvernul ungar.

Miercurea Ciuc

16.30 —Moment comemorativ în Piața Cetății. Vor lua cuvântul: Kelemen Hunor, președinte UDMR, Raduly Robert Kalman, primarul municipiului Miercurea Ciuc, și Soltesz Miklos, secretar de stat pentru culte, națiuni și relația cu societatea civilă în Guvernul ungar.

18.00 —Spectacol de gală la Casa de Cultură din municipiu

Borbely Laszlo, vicepreședintele politic al UDMR, va participa la evenimentele organizate, cu prilejul aniversării Zilei Naționale a Maghiarilor, la Târgu Mureș. Astfel, duminică, 15 martie 2015, politicianul va fi prezent la ora 16,00 la momentul comemorativ de la Monumentul Secuilor Martiri, urmând ca de la ora 18,00 să participe la spectacolul festiv Carte și Candelă de la Palatul Cultural din municipiul Târgu Mureș.

Cu acest prilej vor fi acordate distincții mureșenilor care au avut o contribuție deosebită în sprijinirea maghiarilor, au militat pentru rămânerea pe pământul natal, respectiv au desfășurat o activitate importantă pentru dezvoltarea comunității maghiare. La eveniment va fi prezent și va rosti un discurs festiv senatorul UDMR de Mureș, Marko Bela.

Ilyes Gyula, secretar general-adjunct pentru administrațiile publice locale, va fi prezent în localitatea Vetiș din județul Satu Mare, unde va participa la ora 11,00 la slujba ecumenică și la ceremonia de depunere a coroanelor, după care politicianul UDMR va fi prezent de la 12,30 în municipiul Satu Mare, la momentul comemorativ organizat la statuia poetului Petofi Sandor, urmând a se deplasa mai târziu la Cărei pentru a participa la manifestările dedicate zilei de 15 martie.

Bodor Laszlo, secretar general-adjunct pentru tineret, va fi prezent la manifestările organizate la Cluj, iar Magyari Tivadar, secretar general-adjunct pentru învățământ, va participa de la ora 12,00 la slujba ecumenică comemorativă a Bisericii Reformate din orașul Turda.

Hegedus Csilla, secretar general-adjunct pentru cultură, va rosti un discurs la spectacolul festiv organizat duminică, 15 martie, la Zalău, în sala Casei de Cultură, începând cu ora 18,00. La eveniment vor fi prezenți și parlamentarii UDMR din județul Sălaj, respectiv reprezentanți ai administrațiilor locale sălăjene.

Szekely Istvan, secretar general-adjunct pentru organizare socială, va participa duminică la manifestările comemorative organizate la Cluj, după care se va deplasa la Oradea, pentru a fi prezent la depunerea de coroane și evenimentele organizate cu prilejul sărbătoririi zilei de 15 martie.

Sogor Csaba, europarlamentar, va fi prezent duminică, ora 12,45, la manifestările organizate în Piața Libertății din municipiul Sfântu Gheorghe, iar după-amiază, de la 16,30, va participa la ceremonia de depunere de coroane în Piața Cetății din Miercurea Ciuc.

Winkler Gyula, europarlamentar, președintele organizației județene UDMR Hunedoara, va participa la seria de manifestări dedicate comemorării revoluției pașoptiste, organizate în orașele Deva și Hunedoara.

Astfel, la Deva, seria manifestărilor dedicate zilei de 15 martie va debuta, sâmbătă, cu o ședință festivă a Consiliului Reprezentanților Județeni (CRJ) a UDMR Hunedoara urmată de un program artistic. Tot la Deva, duminică, 15 martie, începând cu ora 13.30, în cimitirul Bisericii reformate din localitate vor avea loc depuneri de coroane, iar luni, 16 martie, de la ora 11.00, elevii Liceului ' Teglas Gabor' vor prezenta un program cultural dedicat Revoluției maghiare din 1848.

În municipiul Hunedoara, duminică, începând de la ora 11.15, va avea loc un eveniment comemorativ care se va desfășura la monumentul poetului Petőfi Sándor din curtea Bisericii reformate.

La invitația președintelui UDMR, Kelemen Hunor, ministrul ungar al Dezvoltării Naționale, dr. Sesztak Miklos, se află în vizită de lucru în județele din Transilvania. Cu acest prilej, politicianul maghiar va fi prezent duminică, 15 martie, în municipiul Satu Mare unde va participa și rosti un discurs festiv la evenimentele comemorative organizate la ora 12,30 la statuia poetului Petofi Sandor. La eveniment vor fi prezenți, de asemenea, Pataki Csaba, senator UDMR, președintele organizației județene a UDMR Satu Mare, Kereskenyi Gabor, deputat, președintele organizației municipale UDMR Satu Mare.

Înaintea acestei zile, ministrul ungar al Dezvoltării, va fi prezent sâmbătă, ora 10,00 în județul Covasna, unde va susține un discurs la momentul comemorativ organizat la Bodvaj, și va participa la depunerea de coroane alături de președintele Consiliului Județean Covasna.

În județul municipiul Oradea, județul Bihor, duminică, ora 16,00, va avea loc o slujbă ecumenică comemorativă la Catedrala romano-catolică din municipiu, după care comemorarea va continua cu depuneri de coroane și discursuri la statuia politicianului Szacsvay Imre de la ora 17,00. La eveniment va fi prezent Kiss Sandor, președintele organizației județene UDMR Bihor, respectiv deputații, senatorii și aleșii locali și județeni ai Uniunii.

La Cluj, manifestările dedicate zilei de 15 martie vor debuta la ora 12,30 cu o slujbă ecumenică la Biserica Sf. Mihai, urmată de la ora 14,00 de un spectacol festiv organizat în fața clădirii fostului Hotel Biasini (str. Avram Iancu). Vor fi prezenți: Mate Andras Levente, deputat, președintele organizației județene UDMR, Cluj, Vakar Istvan, președinte interimar al Consiliului Județean Cluj, Horvath Anna, viceprimarul municipiului, respectiv reprezentanți ai administrațiilor locale și județene clujene.

Tamas Sandor, președintele Consiliului Județean Covasna, va participa duminică, ora 13,30, la manifestarea organizată la Casa de Cultură din municipiul Târgu Secuiesc, unde va rosti un discurs cu prilejul vernisajului expoziției dedicate comemorării revoluției pașoptiste.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, va fi prezent duminică la evenimentul comemorativ organizat la Piatra Niergeș, cu începere de la ora 14,00.

Organizația județeană a UDMR Mureș și organizația municipală UDMR Târgu Mureș pregătesc și în acest an o serie întreagă de manifestări dedicate sărbătoririi zilei de 15 martie. Astfel, duminică, de la ora 12,00, va avea loc ceremonia de depunere a coroanelor la placa comemorativă dedicată generalului Bem Jozsef, din Piața Bernady. De la ora 16,00 vor fi rostite discursuri festive la Monumentul Secuilor Martiri, urmând că seria de manifestări să continue la ora 18,00 cu spectacolul festiv intitulat Carte și Candelă ce va fi organizat la Palatul Cultural din municipiul Târgu Mureș. Distincția Carte și Candelă a fost fondată de organizația județeană a UDMR cu prilejul aniversării a 25 de ani de existență.