Publicat: 20 Iunie, 2019 - 23:40
Exercițiul Saber Guardian a marcat o victorie spectaculoasă pe câmpul (agricol) de luptă

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat în direct la România TV că proprietarii terenurilor cu purumb din Feteşti, cărora tancurile americane le-au distrus câmpurile vor fi despăgubiţi.

''S-a format o echipă de anchetă pentru a analiza situaţia, comisie care a avut deja o primă rundă de discuţii cu proprietarii afectaţi şi vă asigur că în cel mai scurt timp agriicultorii vor fi despăgubiţi. Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo, este vorba despre o eroare tactică, scenariul nu era în niciun caz aşa'', a declarat Gabriel Leş.

Prezent in platou, generalul Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării Naţionale, a făcut o declaraţie şocantă:

''Dom'le, nu este vorba despre nicio eroare, oamenii aştia au venit cu atâtea tancuri nu poţi să-i ţii pe un simplu drum, asta a fost exerciţiu. Tancurile s-au desfăşurat,.este normal, este un exerciţiu de amploare. Vinovaţi sunt cei care au distrus poligoanele tactice ani şi ani la rînd''

În cadrul aceluiași exercițiu tactic, la Capul Midia arrileria americană a lansat mai multe rachete PATRIOT împotriva unor drone teleghidate - rachete identice cu cele pe care le-am cumpărat noi cu 3 miliarde dolari (nelivrate încă).

 

În zona Insulei Ialomiţei, pe timpul unor exerciţii din cadrul Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian19, militari ai Armatei SUA, care se deplasau în condiţii meteo nefavorabile, au traversat, din eroare, cu blindatele o zonă agricolă, distrugând nişte culturi, anunţă MApN.

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 14, în zona Insulei Ialomiţei, pe timpul desfăşurării unor activităţi de instruire din cadrul Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian 19.

“Militari ai Armatei SUA, care se deplasau în condiţii meteo nefavorabile, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi. Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autorităţile locale şi cu agenţii economici care au în proprietate terenuri în zonă”, informează Ministerul Apărării Naţionale (MAPN).

La faţa locului a fost formată o comisie din reprezentanţi ai MAPN şi ai armatei Statelor Unite ale Americii pentru a cerceta cauzele şi împrejurările care au condus la producerea incidentului.

În jurul orei 18.30, informează MAPN, "s-a desfăşurat la primăria localităţii Stelnica o întâlnire a reprezentanţilor comisiei cu cei ai primăriei Stelnica şi proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor şi a modului de acordare a acestora, în conformitate cu legislaţia naţională şi acordurile bilaterale în vigoare".

 

 

Tag-uri Institutii: