Publicat: 20 Martie, 2019 - 10:31
Share

Ziua Internaţională a Francofoniei este celebrată astăzi, 20 martie 2019, la 26 de ani de la aderarea României la mişcarea francofonă.

Cu această ocazie, ministrul Teodor Meleşcanu a afirmat că "Francofonia este un sistem de valori şi repere culturale. Pe aceste repere s-a construit România modernă. Istoria noastră, proiectele noastre de ţară, afinitatea naturală a românilor pentru limba franceză şi deschiderea noastră pentru cultura spaţiului francofon de pe cinci continente ne recomandă ca stat angajat în mişcarea francofonă".

În cadrul lunii internaţionale a Francofoniei, România a avut privilegiul de a fi gazda primei vizite efectuate de noul Secretar General al Francofoniei, doamna Louise Mushikiwabo, într-o ţară central şi est-europeană membră a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. De asemenea, în 2019 marcăm 25 de ani de când Agenţia Internaţională a Francofoniei - direcţia pentru Europa Centrală şi de Est (AUF-ECO) funcţionează la Bucureşti.

Pentru a marca luna internaţională a francofoniei, ministrul afacerilor externe a găzduit o întâlnire festivă cu membrii Grupului Ambasadelor, Institutelor şi delegaţiilor francofone din România (GADIF), cu participarea Secretarului General al OIF. De asemenea, MAE contribuie la organizarea unor manifestări artistice şi culturale, în cooperare cu instituţii româneşti şi cu misiuni diplomatice din state francofone, derulate sub sloganul "En francais, s'il vous plaît".

MAE exprimă speranţa că celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei va oferi o motivaţie în plus pentru ca generaţia tânără să îmbrăţişeze cu şi mai multă convingere limba franceză, având în vedere mizele importante pe care o limbă vorbită pe cinci continente le are pentru viitorul celor care vor să interacţioneze cu mediile politice, economice, de afaceri şi culturale din întreaga lume.

La 20 martie, 88 de membri, asociaţi şi observatori ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) de pe cinci continente aniversează Ziua Internaţională a Francofoniei, moment care marchează crearea francofoniei instituţionale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

În 1991 România a obţinut statut de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale (Organizaţia Internaţională a Francofoniei - OIF). Statutul de membru OIF, împreună cu vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-au permis ţării noastre consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării trans-continentale a Francofoniei.

Cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, organizat la Bucureşti, la 25-29 septembrie 2006, a adoptat documente importante, precum Declaraţia de la Bucureşti sau Vademecum-ul privind utilizarea limbii franceze în organizaţii internaţionale. România a fost desemnată de OIF, în 2007, "stat-far" al Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est.

În 2017 a avut loc la Bucureşti Conferinţa Femeilor Francofone, manifestare derulată sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, care a reunit personalităţi din cinci continente şi a adoptat "Apelul de la Bucureşti", document fondator pentru Strategia privind egalitatea de gen, document adoptat la Sommet-ul de la Erevan.

În 2019 România va fi gazda unor manifestări internaţionale reunite sub titlul IDNEUF 4, care se vor concentra asupra dezvoltării digitale în mediul universitar din statele francofone, organizate de Guvernul României, OIF şi Agenţia Universitară a Francofoniei, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României.