Publicat: 8 Aprilie, 2017 - 13:55
Share

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaționale a Romilor, eveniment marcat, în mod tradițional, la data de 8 aprilie.

Ministerul Afacerilor Externe promovează constant în plan extern importanța eliminării complete a oricăror forme de discriminare la adresa romilor și susține prin atribuțiile care îi revin eforturile naționale în sensul incluziunii sociale a cetățenilor români aparținând minorității romilor.

Ca membru al Uniunii Europene, România susține consecvent principiul diversității, considerând că varietatea etno-lingvistică și culturală este un atu al societății europene, care contribuie la dezvoltarea socio-economică a întregii comunități. În acest sens, România dispune de un cadru legislativ și instituțional capabil să asigure respectarea drepturilor minorităților, ca o condiție esențială pentru consolidarea climatului de bună înțelegere și armonie etnică în țara noastră.

Ministerul Afacerilor Externe va continua să promoveze în plan intern și internațional protejarea drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor României, să militeze pentru eliminarea încercărilor de stigmatizare a comunităților de romi din străinătate și să solicite respectarea normelor europene în privința liberei circulații și anti-discriminării.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe va continua să susțină importanța participării active a romilor la viața publică și să sprijine inițiativele societății civile active în domeniul promovării drepturilor cetățenilor români aparținând minorității romilor.

Ziua Internațională a Romilor a fost proclamată în 1971, cu prilejul primului Congres internațional al romilor de pretutindeni. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost consacrată Zilei Romilor începând cu anul 1990.