Publicat: 6 Decembrie, 2018 - 11:50

Programul asumat de MAI pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019 este prezentat la Bruxelles de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan şi are printre priorităţi consolidarea securităţii interne a Uniunii, gestionarea frontierelor externe, migraţia şi combaterea radicalizării on-line.

Reuniunea Consiliul JAI care se desfăşoară astăzi, 6 decembrie 2018, la Bruxelles, este ultima sub egida Preşedinţiei austriece, urmând ca de la 1 ianuarie 2019 până la 30 iunie 2019 Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene să fie deţinută de România.

Printre priorităţile pe componenta de afaceri interne a Preşedinţiei Române a Consiliului se numără continuarea unor dosare importante aflate în prezent în lucru, precum migraţia, gestionarea frontierelor externe şi consolidarea securităţii interne a Uniunii Europene.

Un aspect foarte important în domeniul migraţiei şi gestionării frontierelor externe este reprezentat de întărirea rolului Frontex, ceea ce înseamnă sporirea capabilităţilor umane şi logistice pe care statele membre le pun la dispoziţia acestei agenţii europene.

Alte dosare pe care Ministerul Afacerilor Interne din România le va trata cu prioritate pe timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE sunt cele reprezentate de combaterea conţinutului terorist din mediul on-line şi dezvoltarea la nivelul UE a principiului community policing. 

În privinţa contracarării radicalizării teroriste în mediul on-line sunt discuţii importante inclusiv cu marile companii care administrează reţelele de socializare şi se caută soluţii pentru un regulament european prin care statele să poată bloca acest conţinut atunci când el apare.
Conceptul de community policing este o iniţiativă a Ministerului Afacerilor Interne menită să uşureze relaţionarea dintre forţele de ordine şi comunităţile de expaţi aflate în Statele Membre ale Uniunii Europene. 

România deţine o expertiză notabilă în acest domeniu, poliţiştii români desfăşurând misiuni la nivel operativ în state precum Italia, Spania, Franţa sau Bulgaria. Misiunile s-au finalizat cu rezultate foarte bune în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii cu autori sau victime cetăţeni români domiciliaţi în ţările menţionate.

Următoarea reuniune a Consiliului JAI, în format informal, va avea loc la Bucureşti, în perioada 6-8 februarie 2019.

În primele 6 luni ale anului 2019 România va găzdui, pe componenta de afaceri interne, alte zeci de evenimente la nivel înalt, inclusiv Reuniunea ministerială UE-SUA privind justiţia şi afacerile interne.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: